Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dämpat men färgstarkt på Salone Del Mobile i Milano

interior1_milano
Salone Del Mobile i Milano. Foto: Interiör.

Milano bjöd på försommarvärme när den 55’e upplagan av Salone Del Mobile nyligen avslutades. Årets största designhändelse bjöd som vanligt på allt och lite till när det handlar om trenderna vi får se mer av framöver.

Året efter världsutställningen EXPO 2015 är Milano återigen helt dedikerat möbler och inredning under Salone Del Mobile. När tusentals utställare och över 300 000 besökare är på plats blir det givna samtalsämnet vad man inte bör missa och vilka nyheter som utmärker sig lite extra.

– Vi såg en märkbar tendens till mörkare miljöer. Belysningen är dämpad och färgskalan mustigare än på flera år. Träslag som teak, valnöt och mörkbetsad ek vinner ny mark. DePadova och Boffi tog det steget längre och visade produkter av ek som legat på botten i vattendrag mellan tusen och tiotusen år. Träet suger upp mineraler ur vattnet och blir beroende på ålder allt mörkare, säger Johan Olsson på Input interiör som besökt mässan sedan många år. Han fortsätter:

– Paletten är tillåtande och mångfacetterad, från klara toner till dämpade pasteller och fylliga jordnära färger. Extra påtagligt var det hos Arper, Lammhults och Cassina. Ljust och luftigt har lämnat plats för färgstarkt och ombonat, något som Vitras installation inne i stan bekräftade. Färger och material som vid första anblicken kanske känns omaka skapade en häftig upplevelse.

Helhetstänk

Allt fler möbelproducenter satsar på produkter som tidigare legat utanför deras sortiment.

Fritz Hansen som producerar en stor del av Arne Jacobsens klassiker lanserade nya accessoarer såsom vaser, kuddar och speglar för att nämna några. Living Divani visade mattor och hos Cassina fanns Ron Gilads vackra speglar med optiska effekter.

40-årsjubilerande Magis utökar Officina-serien av Ronan och Erwan Bouroullec. Bordet och stolarna kompletteras med klädhängare, krokar, en spegel och majestätiska ljusstakar. Allt producerat av massivt järn med hantverksmässiga metoder.

Redan omnämnda DePadova startade sin möbeltillverkning tillsammans med arkitekter som Carlo Scarpa och Vico Magistretti för över 50 år sedan. I fjol förvärvades företaget av Boffi som erbjuder exklusiva kök och badrum. Tillsammans vill de erbjuda kunden en helhetslösning som tydligt exponerades i ett nytt showroom på via Santa Cecilia 7.

Klädmärket Diesel har sedan tidigare möbler, belysning, kök och porslin. Allt för den kompromisslösa livsstilen där ingenting lämnas åt slumpen.

Milano 2016 i korthet

Bäst på stan

HAY intog den vackra jai alai-arenan LaPelota och byggde en sevärd installation i flera nivåer. I olika rum visades nyheter från bröderna Bouroullec, Iskos–Berlin, Scholten & Baijings, Doshi Levien, Stefan Diez och Shane Schneck. Färgstarkt och effektfullt.

Liksom tidigare år håller Paola Lentis installation hög klass. I grönskan på gårdarna i klostret Chiostri dell’ Umanitaria utmärkte sig soffan Kabà av Elia Nedkov och de vackra bordsskivorna på Sciara, en serie sidobord av Marella Ferrera. Belysningen från Davide Groppi gjorde helheten komplett.

Mystik och mörker

Mörker och dramatisk musik skapade en suggestiv stämning när hypade Dimore Studio visade möbler och belysning i sitt galleri på Via Solferino 11. Även Moooi gick på det mystiska spåret när 22 nyheter lanserades bakom tunga svarta draperier och med enorma bilder från fallfärdiga miljöer som fond.

Mustiga kulörer

Paletten är tillåtande och mångfacetterad. Arper visade serien Catifa i såväl dämpade pasteller som mustiga jordnära färger. Hos Artifort visade Claesson Koivisto Rune en serie bord i klara toner och i Vitras installation på stan mixades färger och material till en häftig upplevelse. Lammhults anlitade Julia Läufer och Marcus Keichel för sin monter där många och djärva färger tillsammans bildade en spännande inramning till produkterna.

Ombonat och personligt

Glöm det avskalade och sparsmakade, trenden att inreda med växter och accessoarer håller i sig. Något som blev tydligt hos Zanotta där växtligheten nästan tog över. I Fritz Hansens nya showroom visades en ny kollektion accessoarer med formgivare som Jaime Hayon, Arne Jacobsen och Studio Roso. Vi fastnade speciellt för den dekorativa spegeln.

I backspegeln

Redan i fjol såg vi tydliga återblickar till 60- och 70-talet, i nutida tappning med lite extra flärd. Flärden finns kvar och tiden backas än mer när bland andra Artiform och &tradition hämtar inspiration från 1920-talet och art déco. Ytterligare ett tecken på tidiga influenser syntes i Aesops nya butik där

Dimore Studio blandat kakel och dämpade pasteller i linje med interiören från italienska villor på 30-talet.

Grafiskt och transparent

Moroso har tidigare visat bord av sträckmetall och i år såg vi det överallt. Metallen med olika struktur och transparens användes till möbler, rumsavdelare och som inslag i väggar och tak. Den grafiska effekten blir påtaglig och den återkom i flera skepnader under mässveckan. Bland annat hos Living Divani som ramat in sin monter med armerat glas. Grafiskt och framförallt randigt i textilier och utsmyckning var ett återkommande inslag.

Naturliga material i allt fler skepnader

Marmor och sten har använts flitigt den senaste tiden och syntes på många håll även detta år. Den ljusa skalan kompletterades med mörkare toner och allt oftare gröna varianter. Som alternativ laboreras det allt mer med terrazzo, resultatet blir livliga ytor med kontrastrika mönster.

Mest omtalat

Fondazione Prada har transformerat ett destilleri från 1910 till en plats för konst och arkitektur. Arkitektfirman OMA med Rem Koolhaas i spetsen har förenat sju existerande byggnader med tre nya
på ett område som sträcker sig över 19 000 m2. En fullständigt kompromisslös ambitionsnivå gör resultatet till något av det bästa vi sett på länge.

Källa: Input interiör.