Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

LeasePlan MobilityMonitor: Bilreparationer dyrast i Sverige

Bilkostnadsindex. Foto: LeasePlan.
Bilkostnadsindex. Foto: LeasePlan.

En internationell jämförelse från LeasePlan om kostnader för bilägande visar att reparationer och underhåll är dyrast i Sverige. Samtidigt är det billigast att försäkra bilen här.

Sverige sticker ut i en internationell undersökning om kostnaderna för att ha bil. Undersökningen, LeasePlan MobilityMotor, jämför bilägarkostnader i 11 europeiska länder och resultatet talar sitt tydliga språk. I Sverige är det allra dyrast att reparera och underhålla bilen.

– Den auktoriserade bilbranschen har lyckats knyta upp bilägarna i Sverige till märkesverkstäder och originaldelar. De kostar mer och konkurrensen blir lägre, säger Lisa Midbrink som är marknadschef på LeasePlan Sverige.

Kostnaden för att försäkra sin bil är däremot lägre, lägst bland de länder som ingår i undersökningen.

– Delvis beror det på att en personbil i Sverige har vagnskadeskydd gratis i tre år. Detta är unikt för Sverige varför det också påverkar premiekostnaden. En annan faktor är att vi har hög trafiksäkerhet. Det inträffar färre olyckor och det gör att försäkringskostnaderna minskar, säger Lisa Midbrink.

LeasePlan MobilityMonitor är en internationell undersökning som genomförs av LeasePlan. Resultatet baseras på faktorer såsom inköpspris, värdeminskning, försäkring, reparationer och underhåll, skatter och bränslekostnader. Allt gäller en standardbil i mellanklassen som kör 2 000 mil/år.

Källa: LeasePlan.