Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Samtalen till SOS Alarm ökar med 68 procent under Valborg

I helgen firas Valborgsmässoafton, något som innebär en kraftig ökning av 112-samtal till de 13 SOS-centralerna runt om i landet. Förra året ökade samtalen under valborgskvällen och -natten med hela 68 procent jämfört med samma dag veckan innan –­ en helt vanlig torsdag. Jämfört med en vanlig lördag i april ökade samtalen till SOS Alarm med 24 procent. Det visar SOS Alarms egen statistik över inkomna samtal till nödnumret 112.

– I samband med högtider ser vi tyvärr en ökning av bränder, våld och trafikolyckor, säger Maria Khorsand, VD SOS Alarm.

– Var rädda om er själva och varandra, antingen ni är hemma, i trafiken eller ute på gator, torg och andra festplatser. Om olyckan ändå är framme är våra operatörer beredda att hjälpa dig och förmedla rätt insats, antingen det är polis, räddningstjänst, ambulans eller något annat som behövs. Vi arbetar för ett tryggare och säkrare Sverige för alla, säger Maria Khorsand, VD SOS Alarm.

Skillnaderna i landet är stora. Mest ökade samtalen i Södermanland (66 procent), Västerbotten (77 procent) Gävleborg (81 procent) och Blekinge (82 procent) på valborgsnatten jämfört med en vanlig lördag. Allra mest ökade samtalen i Uppsala län (150 procent).

Typiska samtal en valborgskväll kan gälla majbrasor som lämnats obevakade, fyrverkerier som landar på balkonger, någon som har tappat bort en kompis i folkvimlet, alkoholförgiftning eller personer som av olika anledningar hamnar i vattnet.

I Dalarna, Halland, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Västmanland, Västra Götaland och Örebro firades valborg med måtta under förra året, där skillnaderna var små eller obefintliga jämfört med en vanlig lördag.

SOS Alarm fyller en unik samhällsfunktion som dygnet runt larmar ut hjälpresurser vid olyckor och samhällskriser. På regeringens uppdrag ansvarar SOS Alarm för nödnumret 112, informationsnumret 113 13 och har även en central roll i samhällets krisberedskap. 112-uppdraget ska inte drivas med överskott. Den vinst som SOS Alarm redovisar kommer från andra delar inom verksamheten. SOS Alarms kunder återfinns primärt inom den offentliga sektorn, men även andra aktörer inom alarmering och beredskap samt säkerhet och jourtele. Den eventuella vinst som delas ut går till ägarna svenska staten och Sveriges Kommuner och Landsting, som äger SOS Alarm till lika delar.

Källa: SOS Alarm.