Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Niklas Stenlås och Torbjörn Andersson vann SM i hembryggd öl

vinnareOlhemma_bryggning
Foto: Åbro Bryggeri AB.

Niklas Stenlås och Torbjörn Andersson från Uppsala tog på lördagskvällen emot förstapriset i 2016 års upplaga av SM i hembryggd öl som avgjordes i Baltiska Hallen i Malmö. En enig jury utsåg deras öl Samma Claus till det bästa ölet bland nästan 700 inskickade bidrag. Nu ska ölet bryggas i 30 000 liter på Åbros bryggeri i Vimmerby, för att i höst kunna köpas på Systembolaget och den svenska marknaden.

Total skickades 683 öl in till årets upplaga av SM i hembryggd öl. Ett bubblande Baltiska Hallen i Malmö fick ta del av juryns motivering till den nya mästarölen: ”Skimrande rödaktig färg med saftig maltsmak och stor fruktighet av högre alkoholer. Ett mycket rent och tilltalande öl med betydande komplexitet och en avslutande sherryton. Ett mycket lyckat försök att skapa en extrastark Bock i Samichlaus-stil”.

– Det var oerhört hård konkurrens. Men doften, smaken och harmonin hos vinnarölen fick oss domare på fall. Ölen är mjuk, söt, fruktig och har en härlig färg. Vi ser väldigt mycket fram emot att brygga den på vårt bryggeri i Vimmerby tillsammans med vinnarna, säger Lennarth Anemyr, Bryggmästare på Åbro Bryggeri och domare i tävlingen.

Niklas och Torbjörn, som bor och jobbar i Uppsala, får nu chansen att brygga 30 000 liter av sitt vinnarbidrag på Åbros Bryggeri tillsammans med Åbros bryggmästare. Efter sommaren kommer ölet säljas på restauranger och Systembolag runt om i Sverige.

– Jag har tävlat i ungefär 10 år, men det här var helt oväntat, säger en segerrusig Niklas Stenlås.

Så här beskriver vinnarna själva ölen:

– Det är ett öl med majestätisk kropp som passar utmärkt framför brasan i höst. Det är en lite knepig jäststam så det ska bli intressant att se hur vi går till väga för att brygga det hos Åbro sen, fortsätter Niklas Stenlås.

Källa: AB Åbro Bryggeri.