Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Malmö högskola startar samtalsserien Bildningsbaren i Malmö

Bildingsbaren
Foto: Malmö högskola.

I vår startar Malmö högskola Bildningsbaren – en ny samtalsserie och mötesplats – på Grand Öl & Mat i Malmö. Syftet är att dela kunskap och skapa möten genom samtal med forskare, experter och inbjudna gäster, mingel och kulturinslag. Premiär är torsdag 12 maj då Bildningsbaren gästas av regissören Gabriela Pichler, kulturskribenten Per Svensson och forskaren Kutte Jönsson.

Olika ämnen och teman kommer att tas upp på Bildningsbaren .

– Bildningsbaren är en del av högskolans arbete med att vara en samhällsröst, ett forum för att sprida kunskap och forskningsresultat på ett populärvetenskapligt sätt men också skapa möten mellan högskolan och andra aktörer, säger kommunikationschef Karin Arvidsson vid Malmö högskola.

Avslappnad form
Varje bildningsbar kommer att ha ett antal gäster, såväl externa gäster som medarbetare från Malmö högskola. Gästerna kommer att samtala med och intervjuas av tidigare Sydsvenskanmedarbetaren Cecilia Nebel, som är moderator. Samtalet kommer att pågå en timme, därefter är det mingel.

– Vi tänker oss ett ganska avslappnat upplägg ungefär som TV-programmet Skavlan. Vi provade konceptet på Moriskan med Samtal: Flykt i november förra året och tycker att det var lyckat, säger Lotta Orban, producent för Bildningsbaren och kommunikatör vid Malmö högskola.

Tanken är att Bildningsbaren inte bara ska vara en samtalsserie utan också ska bli en plats för möten där gäster och publik kan prata och mingla efter samtalet. Kvällarna kommer om möjligt också innehålla kulturella inslag som musik, poesi, foto, film, konst eller dans.

Premiär i maj
Premiär för Bildningsbaren är torsdag 12 maj med start klockan 18.15. Först ut är just ämnet bildning. Förr ansågs bildning som något eftertraktat och fint. Bildning tillhörde en elit. Nu är skola, högre utbildning och kultur tillgängligt för fler människor. Bildning har fått sämre ställning, till fördel för nyttoidealen. Vilken bildning behövs i dagens samhälle, med all ny teknik och det snabba informationsflödet?

– Det ska bli spännande att vrida och vända på bildningsbegreppet. Att få lyssna till ett samtal om hur bildning uppstod, utvecklades och om hur vi kan se på bildning i dag. Jag hoppas att många är nyfikna och kommer till vår premiär, säger producent Lotta Orban.

Inga mindre än Gabriela Pichler , regissör och manusförfattare till den hyllade filmen Äta sova dö , och som nu arbetar med färdigställandet av en ny långfilm tillsammans med Jonas Hassen Khemiri, Per Svensson , författare, litteraturkritiker och senior columnist på Sydsvenskan samt hedersdoktor vid Malmö högskola och Kutte Jönsson, docent i praktisk filosofi, som undervisar och forskar i idrottsfilosofi, idrottsetik och genusteori vid Malmö högskola, gästar Bildningsbaren . Första gången blir det film på programmet då en bit ur långfilmen Äta sova dö kommer att visas för publiken.

Platsen är Grand Öl & Mat på Monbijougatan i Malmö.
– Vi vill arrangera samtalet i en lokal utanför högskolan. Och eftersom vi har döpt serien och mötesplatsen till Bildningsbaren valde vi en restaurang och klubb. Grand vill satsa på olika evenemang och tycker att det vi vill göra passar bra in, säger Lotta Orban.

Målet är att arrangera Bildningsbaren flera gånger varje år. I höst är 14 september och 16 november inbokade. Bildningsbaren ersätter föreläsningsserien Skiften som lades ner förra året och som funnits på högskolan sedan 1998.

Källa: Malmö högskola.