Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fältvecka inledd för Havsresan i Ystad

Foto: Lumds Universitet.
Foto: Lumds Universitet.

Under 2016 är Ystad den stad som gästas av Lunds universitets kunskapsprojekt Havsresan. Sedan 1990 har Havsresan arbetat för att öka intresset för havet, genom att samla in och sprida kunskap. Ett fyrtiotal organisationer deltar på olika sätt, och under året bjuder projektet bland annat på fältverksamhet, föredrag och fartygsvisningar.

– I år står Ystads kommun värd för Havsresan . Intresset för projektet verkar vara mycket stort, jag kan inte påminna mig om att vi sedan starten haft ett sådant förhandsintresse, säger Peter Jonsson, universitetsadjunkt i teknisk geologi vid Lunds Tekniska Högskola och en av dem som drivit Havsresan sedan 1990.

Under fältveckan, som inleddes den 2 maj i Ystads hamn, kommer över 50 frivilliga dykare samt tio fartyg av olika storlekar att undersöka havsbotten vid och utanför Ystad. Planerna är att studera, fotografera och beskriva både natur- och kulturmiljön, men också att i mån av tid titta på intressanta saker i själva hamnen.

Havsresan 2016 är ett samarbete mellan Lunds Tekniska Högskola, Ystads kommun, föreningen Swedish Coast and Sea Center (SCSC) samt ett stort antal företag, föreningar och organisationer. Se www.havsresan.se för mer information och detaljerat program.

Havsresan – ur programmet

Under fältveckan från 2 maj och framåt kommer Sjöfartsverkets mätfartyg Jacob Hägg på besök för att hjälpa Havsresan att hitta nya objekt på havsbotten.

Lördag 7 maj mellan 13.30 och 17 är det ”öppen båt” på Jacob Hägg, och alla intresserade är då välkomna att besöka det moderna sjömätningsfartyget vid Packhuskajen i Ystad hamn.

Den 26 maj ordnas ett seminarium om den högaktuella frågan marint mikroskräp. Särskilt plasten ställer till det för havsmiljön, och detta är något som måste hanteras.

Med särskilt fokus på barn och unga genomför Ystads kommun, SEA-U och Havsresan under fältveckan aktiviteter för barn och elever som ett led i kommunens förstudie till marinpedagogisk verksamhet för barn och unga, och som en konkret åtgärd kring problemet med nedskräpning genomförs även de återkommande ”Skräpplockarveckorna – Vi håller rent” i år i samarbete med Havsresan.

I sommar håller LTH:s egen kustprofessor Hans Hanson föreläsningar – passande nog vid den efter honom uppkallade Professor Hansons brygga i Ystad.

Briggen Tre Kronor kommer på besök till norra kajen i Ystad och stannar hos Havsresan 6–8 augusti med miljöutställning, ett antal seminarier och seglatser på programmet, och allmänheten kan vara med och fira Galeasen Helenes 100-årsjubileum tillsammans med Ystads Segelfartygsförening.

En Havets dag firas den 3 september, och då kommer resultat och fynd från fältveckan i maj att visas upp.

Under hösten hålls bland annat en seminarieserie, men denna och andra aktiviteter är fortfarande under planering.

Röster om Havsresan i Ystad

– Havet utanför Ystad är mycket intressant. Här finns många vrak och mycket annat intressant för dykare, men vi får inte glömma bort att det finns problem också, inte minst alla de spökgarn, alltså fiskegarn som fastnat i vrak och på botten, som är dödsfällor för livet i havet. Om vi kan och hinner, ska vi ta bort spökgarn från några vrak under fältveckan, säger Patrik Juhlin , ägare till företaget P-dyk i Ystad och mångårig medverkande i Havsresan.

– Havsresan bygger på ett sammanförande av flera aktörer som arbetar med liknande frågor. Ett seminarium kring marint mikroskräp och hur man kan arbeta vidare med frågan känns därför väldigt rätt, säger Agneta Green , miljö- och klimatstrateg på Ystads kommun.

Källa: Lunds universitet.