Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nya rutiner för ökad rättssäkerhet

Växjö kommun inför nya riktlinjer kring när, hur och av vem en polisanmälan som gäller gode män och förvaltare ska göras.

SVT Nyheter presenterade under vecka 17 en granskning av gode män som visade att det i flera kommuner fanns brister i rutinerna. I Växjö kommun utreder kommunen de klagomål som kommer in när det gäller gode mäns agerande och vid de enstaka fall där vi misstänkt oegentligheter kring gode män eller förvaltare har det polisanmälts. Länsstyrelsen har i de kontroller de genomfört hos Växjö kommuns inte haft några anmärkningar kring hur kommunen agerat, men det finns trots detta anledning att förstärka rättssäkerheten.

– De allra flesta gode män är noggranna med huvudmannens medel och bidrar till att de mest utsatta och svaga i samhället får stöd i sin vardag. Eftersom misstankar om brott förekommer så sällan att det inte ingår i våra vanliga rutiner, är det viktigt att det vid de tillfällena finns riktlinjer för hur handläggarna ska göra, säger Carina Elmefall, kanslichef Växjö kommun.

Bifogat finns också den senaste bedömningen från Länsstyrelsen som gjorde 3 mars 2016 (kontroller görs varje år). Deras sammanfattande bedömning var: ”Sammanfattningsvis har Länsstyrelsen vid sin granskning fått intrycket att överförmyndarnämndens ärenden handläggs på ett rättssäkert och lämpligt sätt i enlighet med reglerna i föräldrabalken och förmynderskapsförordningen”.

Källa: Växjö kommun.