Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

EM i Mountainbike på hemmaplan blev en folkfest

cykel
Alexandra Engen körde inför sin hemmapublik. Foto: Svenska Cykelförbundet

Tre svenska medaljer i mountainbike, en i varje valör inför stor publik. Så skulle man kunna summera de europeiska mästerskapen i mountainbike som genomfördes i Huskvarna i helgen. Men det var så mycket mer än så. Fyra idrottsklubbar som gått ihop och arrangerat ett internationellt mästerskap och en idrottshistorisk händelse av stora mått visar att allt är möjligt med ideella krafter. Lägg till ett fungerande samarbete med kommun och näringsliv så har vi ett koncept som kan bana väg för flera internationella cykelarrangemang i Sverige.

De fyra lokala idrottsklubbarna – IK Hakarpspojkarna, Jönköpings CK, La Lepre Stanca och IF Hallby – har stått för planering och genomförande av det bästa EM-arrangemanget någonsin enligt flera av de internationella idrottarna som var på plats för att kämpa om medaljerna i grenarna XCO, Sprint och Stafett.

Utöver de europeiska mästerskapen i mountainbike genomfördes också ett svenskt mästerskap i Trial på utomhusarenan. De duktiga trialcyklisternas balanssinne testades rejält då marken på Klevaliden gungade av den stöttande hemmapubliken. Cykelsportens guru, Roberto Vacchi, gjorde sitt till för att höja stämningen på EM-området och Joacim Nymann kunde än en gång krönas som svensk mästare.

”Arrangören har gjort ett fantastiskt grundarbete och de har dessutom haft väldig tur med vädret. Den kombinationen kan inte bli annat än en succé”, menar Stefhan Klang, Svenska Cykelförbundets ordförande. Alla kommer väl ihåg OS i Lillehammer av just den anledningen. EM i Huskvarna kommer vi att komma ihåg en lång tid framöver, främst tack vare det utomordentliga arrangemanget, fortsätter Stefhan Klang.

För publiken har det varit attraktiva cyklister på plats, och arenan var byggd så att det var lätt att få kontakt med dem. Sverige hade med 25 starka cyklister i landslaget och då de dessutom tog medaljer hjälpte de till att sätta prägel på evenemanget. Alexandra Engen och Jenny Rissveds var inte de enda som ägnade mycket tid till att skriva autografer.

”Det har varit folkfest i Huskvarna, säger Calle Tollén, eventansvarig, Destination Jönköping. Det är så fantastiskt kul att se alla cyklister från alpländerna stå och beundra utsikten från Klevaliden. Alla cyklister som varit här och delat sina upplevelser via sociala medier visar att omgivningen här har bra förutsättningar för cykling”, säger Calle Tollén.

Idrottsevenemang är folkfest, oavsett om man kan sporten eller inte. Spänning, glädje och möjligheten att träffas under trevliga former är något som nog alla besökare på EM 2016 fick uppleva.

Tre medaljer genom Emil Linde, Jenny Rissveds och hemmacyklisten Martin Setterberg. I damelitens XCO med mycket starkt startfält lyckades Alexandra Engen ta sig till en fin 12:e plats. Emil Lindgren och landsvägsproffset Gustav Larsson gjorde också mycket fina insatser i XCO och kom på 30:e respektive 37:e plats.

Källa: Svenska Cykelförbundet