Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stora katastrofinsatser i Myanmar och Bangladesh efter cyklonen Roanu

Sofia Malmqvist, representant för Svenska Röda Korset i Myanmar.
Sofia Malmqvist, representant för Svenska Röda Korset i Myanmar.

I Myanmar har cyklonen Roanu passerat delstaten Chin och är nu på väg mot Sagaing-regionen. Vågorna vid kusten är höga och det råder kraftig storm.

– Översvämningar och jordskred har redan inträffat i delstaten Chin, säger Sofia Malmqvist som representerar Svenska Röda Korset i Myanmar. Chin är den allra fattigaste delstaten i landet och också svårast att nå, både när det gäller information och hjälpsändningar. Det saknas fungerande vägar och telefonnät. Chin drabbades hårt av översvämningskatastrofen i juli förra året och många människor har inte återhämtat sig från den ännu.

Myndigheterna i Myanmar leder katastrofarbetet tillsammans med Myanmars Röda Kors och FN-organisationerna. Frivilliga rödakorsare har mobiliserats och hjälper till med att evakuera människor från områden i riskzonen.

På plats i Myanmar finns ävenThomaz Carlzon, katastrofsamordnare för Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC), som i veckan skulle ha lett en simuleringsövning. Nu blev det istället en fråga om att snabbt aktivera förvarningssystem, fylla på katastroflager och evakuera människor.

Cyklonen Roanu har också drabbat södra Bangladesh, där kraftigt regn och stormbyar orsakat 24 dödsfall och förstört byggnader, slitit upp träd samt orsakat ett jordskred i Chittagong. Värst drabbade är Chittagong, Laksmipur, Noakhali,Chandpur och Cox’s Bazar.

– De första rapporterna visar på minst 140 000 familjer som helt eller delvis drabbats. Hus har förstörts och vattenmassorna svämmar över vägar, risfält och annan jordbruksmark. Att sakna tillgång till mat, rent vatten och sanitet och möjligheter att försörja sig är förödande för den som är fattig, säger Marielle Pettersson, representant för Svenska Röda Korset i Bangladesh.

I Bangladesh finns ett omfattande varningssystem och Bangladesh Röda Halvmåne har mobiliserat 55 000 frivilliga katastrofarbetare som hjälpt till att evakuera 500 000 människor till 3 700 cyklonskydd. Katastrofinsatsen byggs ut allteftersom nya uppgifter om drabbade områden blir kända.

Källa: Röda Korset.