Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bromma firade 80 år i helgen

Korgliften på avisarbilarna var populär att prova. Foto: Tobias Dahlén Sweden Photo Passion AB.
Korgliften på avisarbilarna var populär att prova. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.

Bromma Stockholm Airport firade 80-års jubileum under lördagen 21 maj. Tusentals besökare firade tillsammans med flygplatspersonalen . Under dagen kunde besökarna bland annat se olika flygplatsfordon och två flygplan. Olika flygföreningar, räddningsverket, polis, tullen och röda korset visade sina verksamheter och några hade egna fordon på plats. Populärast var nog brandbilarna för barnen .

Det kom tusentals besökare för att fira Bromma Stockholm Airports 80-årsjubileum tillsammans med flygplatspersonal under lördagen den 21 maj. Några av besökarna hade varit med redan på Bromma flygplatsens invigning 1936 som barn. I vänthallen stod passande nog en jazztrio för lite musikalisk underhållning.

Förra året slog Bromma nytt resenärsrekord med 2,5 miljoner passagerare.

På 80-årsdagen fick besökarna prova på att spruta vatten från korgarna på avisningsfordonen.
Olika flygföreningar liksom polis, räddningstjänst, tull och Röda Korset visade upp sin verksamhet.
Barnens favorit var nog brandbilen som de kunde klättra i och testa hur det var vara brandman lite grann.

BRA:s piloter tog emot i flygplanens cockpit och berättade om hur det fungerade i flygmaskinen. Det var bara att ställa sig i kön som ringlade till planen. De hade även en äkta flygvärdinna på plats som tog emot besökarna.

Som ett litet extra festligt inslag landade tre fallskärmshoppare på ett av flygplatsens gräsområden vid taxibanorna.

!000 hästars snöslunga på Bromma Airport. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.
Enorm snöslunga på Bromma Airport. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.

De hade ställt upp många flygplatsfordon som besökarna fick lära sig mer om. Till exempel fanns det plogbilar , sopnings-bilar, och en enorm snöslunga som används när de ska fixa snöfria landningsbanor på vintern. De kör 8 plogar snett efter varann i formation så täcker hela landningsbanan, direkt efter kommer snöslungan och slungar iväg snön utanför banan. Den kan skicka iväg snön över 30-50 meter så snön kommer över alla lampor längs banan. De kan rensa banan på 8 minuter enligt en av teknikerna. Kontroll av väggreppet sker direkt efter med en annan special utrustad bil. Sen kan de informera piloterna på flygplanen vad förhållandena är på marken…

Besökarna fick även chansen att göra ett besök i LFV:s flygledartorn. Samtidigt som firandet pågick kom och gick den ordinarie flygtrafiken på flygplatsen.