Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så fördelar Stockholm 113 miljoner till förlossningar och kvinnors hälsa

Färre kejsarsnitt, information på fler språk, kulturtolksdoula och avlastning av förlossningsklinikerna. Nu är det klart hur Stockholms läns landsting kommer att fördela de pengar som staten delar ut för förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa.

– De 113 miljoner vi kan använda i Stockholms län är en betydande summa och det är jätteroligt att kunna satsa mer på kvinnors hälsa. Det finns tyvärr en ojämställdhet i vården där kvinnors hälsa inte prioriteras lika högt. Tillsammans med barnmorskor och andra från professionen har vi satt upp 22 insatser som ska ge en mer jämställd vård, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

Den största satsningen är 26 miljoner till mödravårdscentraler som ska avlasta förlossningsklinikerna. Ett antal insatser rör patientgrupper i socioekonomiskt utsatta områden. Den näst största summan på 15 miljoner handlar att få ned förslossningsskadorna som är bland landets högsta.

– Vi satsar till exempel på utbildning av vårdpersonalen och stöd på olika språk för att utveckla kvinnovården. Vi har en snabbt växande befolkning och flera utmaningar för förlossningsvården, men vårt mål är att vården ska kunna möta kvinnans behov och ge trygghet, säger Ella Bohlin.

Källa: KD.