Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Världsnamn klara för gatukonstfestivalen ARTSCAPE 2016

Verk av gatukonstnären Eine (Storbritannien), uppfört i Berlin 2014.
Verk av gatukonstnären Eine (Storbritannien), uppfört i Berlin 2014. Foto: Fri konst och kultur.

Den brittiske gatukonstnären Eine och stickgraffitipionjären Magda Sayeg är två av de konstnärer som kommer att sätta färg på Göteborg i sommar. Sammanlagt är fem välkända gatukonstnärer klara för ARTSCAPE 2016.

Det är med stolthet vi kan presentera de fem första konstnärerna till sommarens stora gatukonstfestival i Göteborg, ARTSCAPE 2016. Brittiske Eine, de svenska konstnärerna Ollio och Yash, amerikanerna Hueman och Magda Sayeg har alla olika ingångar till gatukonst, samt vitt skilda tekniker och uttryck.

De är fem av sammanlagt tjugo konstnärer som tillsammans kommer att skapa Skandinaviens största gatukonstfestival någonsin – ARTSCAPE 2016. Under festivalperioden, den 25 juli – 21 augusti, uppför konstnärerna varsitt storskaligt verk i någon av Göteborgs stadsdelar.

– Det här är konstnärer i världsklass. Vi är mycket nyfikna på hur de kommer att inspireras av Sverige och Göteborg, säger Tor Hedendahl och Daniel Wakeham, grundare till organisationen Artscape.

Läs mer om konstnärerna här:

EINE
Eine (Ben Flynn, f. 1970) är en välkänd gatukonstnär från Storbritannien. Han blev internationellt omtalad när Storbritanniens premiärminister David Cameron – på sitt första statsbesök till USA 2010 – gav president Barack Obama ett av hans verk som en gåva. Men minst lika känd är Eine för serien ”Alphabet Street” – där han spraymålade storskaliga muralmålningar av alfabetets samtliga bokstäver, i en slags färg- och typografistudie, på stängda butiksjalusier längs en gata i London. Hans unika, ikoniska och färgglada bokstäver – och emellanåt längre meningar och budskap – kan idag ses på fler ställen runtom i världen, bland annat Los Angeles, Mexico City, Tokyo, Dublin och Paris. Eine är en internationellt hyllad konstnär, och ett av gatukonstvärldens mest etablerade namn.
SE MER: Eines instagramkonto

MAGDA SAYEG
Magda Sayeg (f. 1977) är en textilkonstnär bosatt i Austin, Texas. Hon är grundare och talesperson för gatukonstgruppen Knitta Please, som istället för sprayflaskor och penslar använder sig av garn – så kallad stickgraffiti. Sayeg och Knitta Please slår in offentliga föremål – lyktstolpar, parkeringsautomater, vägskyltar – i färgglada stickningar och virkningar. Efter starten 2005 växte Knitta Please snabbt till en världsomfattande rörelse, som har fått uppmärksamhet för att ha tagit handarbetet från hemmets vrå ut i den offentliga stadsmiljön. Rörelsens frontfigur Magda Sayeg deltog även under Artscape 2014 i Malmö – då var det Carl Fredrik Reuterswärds knutna pistolskulptur Non-Violence som blev insluten i en färgglad virkning.
SE MER: Magda Sayegs instagramkonto.

OLLIO
Ollio (Jonathan Josefsson, f. 1978) är en Göteborgsbaserad graffitikonstnär, uppväxt i Majorna. Han började måla med sprayburkar under 90-talet och blev välkänd i början av 2000-talet. Idag är han en väletablerad och prisbelönt konstnär. Ollios målningar karaktäriseras av ett lekfullt färg- och formspråk – han använder sig ofta av starka färger och mönster, och låter improvisation och lek stå i centrum. Han var en av de första etablerade graffitikonstnärerna i Sverige som gick ut med sin identitet, och 2013 mottog han Göteborgs Stads kulturstipendium, med motiveringen: “som läsare av Josefssons tag Ollio öppnas de mest oväntade rum och vyer upp sig i stadsrummet.“
SE MER: Ollios instagram.

YASH
Yash (Linus Lundin, f. 1989) är en svensk konstnär bosatt i Stockholm. Han har de senaste åren fått mycket uppmärksamhet för sina storskaliga och verklighetstrogna porträtt av människor och djur – bland annat dyker rödhakar, rådjur, rävar och kor upp i målningarna. Hans verk är ljusa och färgfyllda, men bär samtidigt ofta på en melankolisk känsla. Under hösten 2015 uppförde Yash en sex meter hög målning på Södermalm, föreställandes en drömmande flicka med en fågel på sin axel. Verket blev en av Stockholms första permanenta väggmålningar sedan nolltoleransen mot graffiti slopades.
SE MER: Yashs instagram.

HUEMAN
Hueman (Allison Torneros, f. 1985) är en amerikansk gatukonstnär baserad i Los Angeles, som skapar drömska och storskaliga verk på canvas och höga väggar. Hennes målningar består av färgstarka och abstrakta former och porträtt, baserade på fri association och improvisation. Utgångspunkten är ofta ett spontant sprayande, splashande och droppande som hon sedan skapar en komposition utifrån. Det är fantasifullt och overkligt, vackert och dramatiskt. Huemans verk kan ses på offentliga väggar och gallerier över hela världen.
SE MER: Huemans instagram.

Om ARTSCAPE 2016
Mellan den 25 juli och 21 augusti kommer internationella och lokala konstnärer att skapa storskaliga konstverk över hela Göteborg. Under festivalen arrangeras också panelsamtal, föreläsningar och workshops där göteborgare och tillresta i alla åldrar är välkomna att delta.

ARTSCAPE 2016 drivs och projektleds av organisationen Artscape, och samordnas av Urban Konst, Göteborgs Stads kulturförvaltning. Partner är även Göteborg & Co. ARTSCAPE 2016 är en del av Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

Många fler aktörer är involverade i ARTSCAPE 2016: Trygg, vacker stad, Förvaltnings AB Framtiden, Higab och Göteborgs samtliga tio stadsdelar: Angered, Askim-Frölunda-Högsbo, Centrum, Lundby, Majorna-Linné, Norra Hisingen, Västra Göteborg, Västra Hisingen, Örgryte-Härlanda och Östra Göteborg. Fler samarbetspartners tillkommer framöver.

Följ Artscape: facebook, instagram och hemsida.

Följ Urban Konst: facebook, instagram och hemsida.

Källa: Fri Konst och Kultur.