Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Brunkolsaffär strider mot regeringens och Vattenfalls regler

kol
Dagbrott nära Garzweiler i Tyskland. Foto: Wikimedia

Att överlåta Vattenfalls brunkolsverksamhet till EPH och PPF Investments skulle strida mot både regeringens riktlinjer för statligt ägda bolag och mot Vattenfalls egen uppförandekod. Det visar en undersökning som Greenpeace släpper i dag.

Regeringen kan uppenbarligen inte lita på Vattenfalls styrelse utan måste göra en egen granskning av affären. Annars brister regeringens ägarstyrning och då har regeringen en ny Nuon-skandal på halsen, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

EPH-affären strider mot regeringens egna riktlinjer, som anger att ”bolag med statligt ägande ska agera föredömligt inom området hållbart företagande” och att ett statligt bolag som säljer en del av sin verksamhet ska beakta köparens hållbarhetsarbete. EPH har inte ens en hållbarhetspolicy och PPF saknar till och med årsredovisningar.

Greenpeace granskning avslöjar att EPH och PPF:
* saknar miljö- eller hållbarhetsredovisningar,
* ägs av fyra brevlådeföretag i skatteparadis,
* inte uppfyller OECD:s grundläggande riktlinjer för multinationella bolag,
* smiter från ansvaret att återställa marken vid gruvor,
* har dömts för att hindra en korruptionsutredning,
* har en högt uppsatt chef som misstänks för mutor och skattebedrägeri,
* eftersträvar en ökad användning av kol i Europa.

EPH-affären bryter även mot Vattenfalls uppförandekod, som tydligt anger att Vattenfall bara arbetar med affärspartners som har åtagit sig att göra affärer på ett lämpligt och etiskt vis och har egna etiska riktlinjer.

Regeringen kan inte mena allvar med att lägga Sveriges klimatansvar i händerna på brevlådeföretag i kontorshotell på Cypern och Jersey. Det ansvarsfulla är att behålla och avveckla kolbrytningen, så att regeringen lever upp både till sina egna regler och till FN:s klimatavtal i Paris, säger Annika Jacobson.

Källa: Greenpeace