Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Taggat landslag på träningsläger i Sollefteå och Norge

Meråkerdalen_jan_2010
Meråkerdalen i Norge. Foto: Wikimedia

Äntligen är det dags att sparka igång det första träningslägret för de blågula längdåkarna. Medan herrarna har samlats på Hallstaberget i Sollefteå har damerna åkt över gränsen till norska Meråker.

Tre av tränarna och några av skidåkarna är nya i längdlandslaget. För att lära känna varandra innan träningssäsongen drog igång hade laget en kick-off i Stockholm tidigare i maj.
– Det klickade bra mellan de olika individerna och det märktes att vi har ett hungrigt gäng. Både åkare och tränare har en oerhörd energi och ett stort engagemang, berättar förbundskapten Rikard Grip, som fortsätter:
– Nu är alla taggade inför det första lägret där det blir bra träning och fortsatt tid för gruppen att lära känna varandra. De ser fram emot att jobba tillsammans för att bli slagkraftiga till säsongens höjdpunkt – VM i finska Lahtis.

När landslaget idag samlas på upptaktsläger är damerna och herrarna på olika orter – herrarna i Sollefteå och damerna i Meråker.
–  Vi tror att det är bra att de får bekanta sig med varandra i mindre grupper. Uppdelningen ger också bättre kvalitét på lägret då det skapas mer utrymme till extra träningsdetaljer, säger Grip.

Sollefteå är en uppskattad lägerort för barmarksträning hos längdåkarna. Här finns bra terräng för löpning och en fin och varierande rullskidbana direkt utanför hotelldörren. Ingen tid behöver därmed läggas på transporter.
Träningen kommer i första hand bestå av rullskidåkning och löpning. Men det kommer också läggas en del tid på genomgång av styrketräning, teknik och snabbhet.

Damernas lägerort, den lilla kommunen Meråker, i Nord-Tröndelag, är ett populärt tillhåll för norska skidåkare. Här bor skidstjärnor som Petter Northug jr och Marthe Kristoffersen, och det gör även det svenska landslagets nye damtränare, Ole Morten Iversen.
– För min del är det väldigt bra att ha uppstart på hemmaplan. Då kan jag fokusera på våra uppgifter utan att först behöva sätta mig in i de lokala förutsättningarna, berättar Iversen, som samtidigt hyllar sin hemkommun som lägerort:
– Meråker är en av de bästa platserna att ha barmarksträning på i hela Europa. Här finns en bra rullskidbana och fantastisk löparterräng med fint underlag och underbar natur i skog och fjäll. All träning utgår från hotellet där vi bor. Det är skidföre till juni här, så kanske tränar vi på skidor också, men det kräver att vi får tillstånd av markägarna.

Johan Olsson, Stockviks SF, och Oskar Svensson, Falun/Borlänge SK, saknas på lägret på grund av sjukdom. Inte heller Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF, finns på plats.
– Daniel ådrog sig en skada i tummen i slutet av säsongen och blev tvungen att genomgå ett mindre ingrepp. Han är igång med lite alternativ träning och beräknas kunna vara med fullt ut på lägret efter midsommar, berättar landslagsläkare Per ”Pliggen” Andersson.

Samtidigt som landslaget är på träningsläger i Sollefteå och Meråker, tränar juniorlandslaget i Falun och utvecklingslaget i Orsa.

Källa: Svenska Skidförbundet