Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Visingsö – Kungaborgen vid Näs, hemlighetsfulla kungslador och unika ekar väntar besökare under Hemliga rum

Naas_slottsruin
Näs slottsruin. Foto: Wikimedia

Lördagen den 28 maj gläntar Statens fastighetsverk för fjärde gången på dörren till Sveriges hemligaste rum. En av årets tio utvalda hemligheter är Visingsö. Under Hemliga rum kan du uppleva Näs slottsruin från vattnet, höra historien om Visingsborg – ett blomstrande grevskap i 1600-talets Sverige – och kika in i en av de hemlighetsfulla kungsladorna. Det gröna kulturarvet presenteras genom de ekar som en gång planterades till den svenska flottan.

Det är i år fjärde gången som Statens fastighetsverk anordnar Hemliga rum . 2004, 2008 och 2012 ringlade köerna långa till de för en dag upplåsta platserna. Hittills har 157 000 personer valt att uppsöka de utvalda hemligheterna och därigenom fått fördjupad kunskap om platsernas historia, genom det fysiska besöket men också genom de historier som viskats fram.

–        Hemliga rum är ett sätt för oss på Statens fastighetsverk att visa vilket spännande uppdrag vi har – att hållbart vårda, förvalta och utveckla några av de finaste kultur- och naturmiljöerna i Sverige. Under Hemliga rum bjuder vi på något unikt samtidigt som våra besökare får lära mer om det kulturarv de faktiskt är delägare i, säger Björn Anderson, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.

Natursköna och gröna hemligheter

Det är en händelserik dag som väntar besökare till Hemliga rum på Visingsö den 28 maj. En ö som förmodligen skulle ha sett väldigt annorlunda ut om den svenska flottan inte hade slutat att tillverka sina båtar i trä. Här har landets största sammanhängande ekskog fått växa sedan 1830-talet.

–        Skogen planterades som en framtida buffert om Sverige skulle behöva förstärka sin flotta med nya krigsfartyg. Försvarsmakten behövde dock lyckligtvis aldrig fälla några träd. Nu händer det istället att ekarna används till exklusiva golv, parkbänkar eller mindre båtar, säger Fredrik Ellgren, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk.

Idag finns drygt 15 000 ekar på över 360 hektar på Visingsö. De flesta äldre, stora och ståtliga men även yngre träd för att säkra återväxten. På Hemliga rum berättar Statens fastighetsverk historien om ekskogen men också hur den brukas och tas om hand idag.

900 år av kung och krona

Under 1100-talet till 1300-talet var Näs en av Sveriges mest betydelsefulla platser. Den 28 maj erbjuder vi besökarna att ta en tur med en ångbåt för att uppleva Näs slottsruin från vattnet.

–        Det är en mäktig syn att uppleva slottsruinen från sjösidan. Har vi riktigt tur med vädret kanske vi till och med kan se konturer av det som rasat ner och ligger på sjöbotten. Under båtturen kommer vi att berätta den spännande historien om kampen om kungakronan, säger Carin Björfors, gruppchef vid Statens fastighetsverk.

Men det tar inte slut med detta! Under Hemliga rum visas även Visingsborgs slottsruin. Här har våra besökare möjlighet att gå in i det som idag finns kvar av den södra delen av slottet. Statens fastighetsverk berättar om släkten Brahe, en av rikets mäktigaste och rikaste familjer under 1600-talet, och hur de påverkat Visingö med omnejd.

– Vi rekommenderar även en promenad upp till kungsgårdens lador, den norra- och östra kungsladan. Under Hemliga rum vrider vi om nyckeln till den norra ladan som bara märkbart har förändrats sedan den uppfördes på 1720-talet. Här kan du bland annat spana in den häftiga korsvirkestekniken som ladan är byggd med, säger Carin Björfors.

Utöver Visingsö visar Statens fastighetsverk ytterligare nio hemligheter runt om i Sverige, lördagen den 28 maj. Vi håller öppet mellan klockan 10.00 – 16.00 och det är fri entré till samtliga av SFV:s aktiviteter.

Källa: Statens fastighetsverk