Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hemliga rum 2016 – Stort intresse och ringlande köer till Sveriges hemligaste rum

Kanontornet i Vadstena - Foto Jeppe Gustafsson.
Kanontornet i Vadstena – Foto Jeppe Gustafsson.

Då Statens fastighetsverk under lördagen gläntade på dörren till tio av Sveriges hemligaste rum var det många som tog chansen att lära mer om sitt kulturarv. På flera ställen ringlade köerna långa redan då dörrarna öppnades. Störst tryck för att komma in var det till Göteborgs residens, till vinden på Skoklosters slott och till Kungshuset i Lundagård.

Intresset för historia och kärleken till våra natur- och kulturmiljöer är stark i Sverige. Det visade sig då Statens fastighetsverk under lördagen bjöd in allmänheten till Hemliga rum . De tio utvalda platserna, spridda över sex landskap, lockade många nyfikna besökare i alla åldrar.

– Det är något visst med hemligheter. Att få tillfälle att komma in i miljöer som av olika skäl inte kan hållas öppet normalt, kittlar. För oss är det jätteroligt att få bjuda på kunskap och historier från våra utvalda platser men också att få chans att berätta om uppdraget att förvalta och utveckla våra gemensamt ägda kulturmiljöer, säger Björn Anderson, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.

Från arrest i Vadstena till Bosporens strand

Förra gången Hemliga rum arrangerades, 2012, fokuserade Statens fastighetsverk på temat maktbalans för de platser som låstes upp. Den här gången var det medvetet mer skilda miljöer som visades.

– Vi har idag gläntat på dörrar till stall, höskullar och vindar, till ruiner, rektorsrum och hemliga trädgårdar. Våra besökare har fått vandra genom vackra representationsrum, kikat in i en arrest och besökt övernattningsrum i Gustav III:s Kavaljersflygel för att bara nämna något. Det är oerhört roligt att se besökarnas glädje men också att ta del av deras egna berättelser från de platser vi visar, säger Lena Flodin, projektledare vid Statens fastighetsverk.

En sådan berättelse kom från en man som besökte Kronobageriet i Stockholm. Han berättade att han, vid tiden för den stora branden 1945, bodde i grannhuset på Sibyllegatan och såg hur man kastade ut bröd genom fönstren för att rädda det som räddas kunde.

Nära 20 000 besökare

Det är i år fjärde gången som Statens fastighetsverk arrangerar Hemliga rum . Dagens besöksantal uppgår till nära 20 000. Tidigare år – 2004, 2008 och 2012 – har 157 000 personer besökt våra hemligheter.

Antal besökare på respektive plats, 28 maj 2016:

1) Universitetshuset och Kungshuset, Lundagård – 4 987

2) Göteborgs residens, Göteborg – 1 845

3) Vadstena slott, Vadstena – 1 253

4) Visingsö – 1 502

5) Gripsholms slott, Kavaljersflygeln – 1 602

6) Skoklosters slott – 1 003

7) Kronobageriet, Stockholm – 2 089

8) Västra stallet, Stockholm – 2 011

9) Generalkonsulatet i Istanbul, c/o Västra stallet – 2 011

10) Stockholms observatorium, Saltsjöbaden – 1 328

Det är ditt kulturarv . Genom staten är du, tillsammans med nio miljoner andra som lever i Sverige, delägare i flera slott, parker, teatrar, museer, skogar, renbetesland, gravfält, fästningar, residens och ambassader. Det är på ditt uppdrag, genom Sveriges regering, vi på Statens fastighetsverk hållbart förvaltar och utvecklar dagens och framtidens kulturmiljöer. Vi ser till att fastigheternas själ och karaktär bevaras så att värdet finns kvar också till kommande generationer.

Tradition i utveckling. Vi har många kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i vårt land. De är en del av vår gemensamma historia och framtid. Statens fastighetsverk förvaltar Sveriges nationalbyggnader och fria marker; slott och kungsgårdar, teatrar, museer, ambassader och en sjundedel av landets yta bestående av skog och mark.

Källa: Statens fastighetsverk.