Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Med hjälp av en avatar lär sig eleverna matematik på ett nytt sätt

Bingel. Foto: Sanoma Utbildning .
Bingel. Foto: Sanoma Utbildning .

Med det digitala läromedlet bingel tränar elever i årskurs 1-6 sina färdigheter i matematik, svenska och engelska. Bingel är utformat som ett datorspel med roliga uppdrag för att motivera eleverna och stimulera dem på ett lekfullt sätt.

Bingel är väldigt populärt i Belgien och i Finland. Nu börjar även allt fler svenska lärare använda sig av det. Bingel innehåller olika övningar inom de tre kärnämnena svenska, engelska och matematik för årskurs 1-6 och är självrättande. Det är ett unikt lärverktyg då det är kopplat till läromedel från Sanoma Utbildning och ger stöd åt de olika avsnitten i läroböckerna. Lärarna har möjlighet att skräddarsy uppgifter för att knyta ihop med lektionerna och kan anpassa uppgifterna efter varje elevs kunskapsnivå.

– Det bästa med bingel är att det går att individanpassa, jag ser exakt vad alla elever gör och vilken nivå de ligger på. Vi använder det främst inom matematiken där jag håller en gemensam genomgång och sen får eleverna göra övningar i programmet. Elever som behöver extra stöd eller som varit frånvarande på grund av sjukdom kan även få läxor att göra hemma utan att hamna efter, säger Susanne Nilsson, digital projektledare och lärare i klass 3 på Åsboskolan.

I bingel kan varje elev välja en avatar som tar dem igenom alla övningar. Avataren kan även individualiseras genom olika hårfärg, kläder, humör, hudfärg etc. Genom att eleverna klarar olika övningar får de poäng, så kallade ”pingping”, som de kan köpa saker för i avatarshopen eller spela korta enkla spel som belöning. Bingel liknar således ett datorspel för att motivera eleverna samtidigt som de gör övningar som följer läroplanen.

– Eleverna gillar kombinationen med datorspel, de tänker inte på det som något betungande skolarbete. En del har till och med kommit ihåg lösenordet och kört hemma själva utan att det varit en uppgift. Lättillgängligheten är en stor fördel och att alla kan jobba efter sin egen förmåga. Jobbar eleven i en vanlig mattebok så ser de vilken sida alla andra är på och jämför sig på ett annat sätt, vilket kan skapa stress, säger Susanne Nilsson.

Läs mer om bingel på Sanoma Utbildning  hemsida .

”Det man binglar blir man bra på”

Om Sanoma Utbildning.
Sanoma Utbildning är en del av Sanoma Learning, ett av Europas ledande läromedelsförlag. Vi gör det möjligt för lärare att på bästa sätt hjälpa varje elev att nå sin fulla potential. Vår affärsidé är att skapa och erbjuda läromedel som engagerar, ger bättre resultat och underlättar vardagen för lärare och elever.

Källa: Ullman PR AB.