Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

JC Raceteknik på pallen igen i RX Lites Cup

PhotoCreadJakubNitka_17_60
Bryntesson. Foto: Jakub Nitka.

JC Raceteknik fick alla bilar till final i Lydden Hill, men trots topplaceringarna är teamet inte helt nöjda.
– Det har varit en riktigt oturshelg som slutade bra i finalen. Det känns roligt att jag lyckades komma tillbaka efter allt krångel, säger Bryntesson.

RX Lites Cup har rest till rallycrossens födelseplats Lydden Hill, England, där tävlingen kördes samtidigt som rallycross-VM. I den tredje deltävlingen fick det värmländska teamet JC Raceteknik återigen alla förare i final. Thomas Bryntesson tog emot silvermedaljen medan Joachim Hvaal slutade fyra och Sondre Evjen på sjätte plats. Bryntesson tappade totalledningen, men istället klättrar Hvaal upp till tredjeplatsen. Därmed har JC Raceteknik två förare i totala topp tre i RX Lites Cup.

Thomas Bryntesson från värmländska Töcksfors gjorde en imponerande uppkörning i finalen, från sämsta startspår till en andraplats.
– Det har varit en riktigt oturshelg som slutade bra i finalen. Det känns roligt att jag lyckades komma tillbaka efter allt krångel och jag är riktigt nöjd med slutresultatet. En andraplats är bra för mästerskapets skull, säger Bryntesson.
Helgen inleddes med en andra tid, men i heat två kom han aldrig till start och i det tredje låg bromsarna på under racet. Eftersom Bryntesson aldrig kom till start fick han noll poäng istället för de 33 han skulle fått om han brutit.
– Om jag bara kommit över startlinjen hade jag kunnat ligga i toppen efter grundomgången. Men inom rallycrossen handlar det om små marginaler. Det känns tråkigt att en ”ej start” ställde till det så mycket i totaltabellen när jag kört så bra de två tidigare tävlingarna.
Bryntesson lyckades från semifinalens sista startspår ta sig till final. Väl i finalen bjöd han på en enorm uppkörning och den snabbaste varvtiden.
– Finalen kändes riktigt bra och jag lyckades köra upp från sjätte startspår till en andraplats. Jag jagade ikapp de andra förarna och tajmade alternativspåret bra.
På plats fanns sponsorn Askim & Mysen Rør, som passade på att boka in en firmaresa till Lydden Hill.
– Det är en speciell känsla att köra när 55 personer står i publiken med ljusblåa TBRX-tröjor och hejar på mig.

JC Racetekniks teamchef Joel Christoffersson är nöjd med vändningen under den andra tävlingsdagen.
– Det var en tuff helg med ett bra avslut. Thomas bil hade inte riktigt farten under den första dagen, så teamet jobbade hårt med att hitta problemet. Vi gjorde några justeringar här och där och i semifinalen hittade vi äntligen farten. Jag är riktigt glad över hans andraplats och den snabbaste varvtiden, säger Christoffersson.
Under de två inledande tävlingarna har Bryntesson vunnit och Hvaal kommit på tredje plats.
– Joachim körde riktigt bra hela helgen. Vi är helt klart nöjda med hans fjärdeplats och poängen som gör att han ligger trea i mästerskapet. Sondre var också riktigt snabb hela helgen. Det gäller att komma ihåg att det här är hans första säsong och den tredje tävlingen i rallycrosskarriären. Han gör ett helt fantastiskt jobb och imponerar stort. Därför var det riktigt synd att han tvingades bryta finalen.

För Sondre Evjen blev Lydden Hill en tävling med blandade resultat. En heatseger och tre andraplatser avslutades med en bruten final.
– Generellt har det varit en bra tävling, fram till finalen. Jag är nöjd, men har inte riktigt hitta topptempot. Jag klarade i alla fall målet att nå final, vilket känns kul, säger Evjen.
I finalen hamnade Evjen lite för högt på en av curbsen, vilket gjorde att ett stag i bakvagnen brast.
– Det känns väldigt tungt att bryta i finalen. Under helgen har många däck rykt och min körning har varit lite ojämn i olika situationer. Utvecklingen går framåt, men än har jag inte hittat full fokus. Körningen är bra, så om jag kan jobba bort småfelen kommer jag vara uppe och slåss i toppen.
Trots finalens stolpe ut plockar Evjen arton viktiga poäng till mästerskapet.
– Det är första gången jag kör på en såhär snabb bana. Därför fick jag köra på ett annat sätt än vad jag är van vid. Jag gick utanför min comfort zone. Lydden Hill har varit en viktig erfarenhet som är guld värd.

Joachim Hvaal, från norska Ål, kom fyra i helgens tävling och avancerar därmed till en plats tre total. Han har kommit trea under säsongens inledande två tävlingar och slutade fyra i fjolårets RX Lites Cup.
– Jag är nöjd med tävlingen och fjärdeplatsen. Det känns kul att jag fått med mig så pass mycket poäng att jag klättrar upp till en total tredjeplats.
Nästa RX Lites Cup hörs i norska Hell 11-12 juni.

Mer information hittar du på JC Racetekniks Facebook-sida. Där följer vi alla tävlingar och uppdaterar efter varje omgång.

Resultat i Lydden Hill
1. Cyril Raymond
2. Thomas Bryntesson
3. Simon Olofsson
4. Joachim Hvaal
5. Simon Wågö Syversen
6. Sondre Evjen
7. Tejas Hirani
8. Dan Rooke
9. Ali Turkkan
10. Saeed Bintouq

Resultat efter två deltävlingar
1. Cyril Raymond (FRA) 75 p
2. Thomas Bryntesson (NOR/SWE) 72 p
3. Joachim Hvaal (NOR) 64 p
4. Simon Olofsson (SWE) 62 p
5. Simon Wågö Syversen (NOR) 58 p
6. Sondre Evjen (NOR) 52 p
7. Tejas Hirani (KEN) 39 p
8. Alexander Westlund (SWE) 26 p
9. Patrik Simon (FRA) 21 p
10. Dan Rooke (GBR) 13 p
11. Gosselin Reigis (BEL) 12 p
12. Ali Turkkan (TUR) 11 p
13. Saeed Bintouq (UAE) 10 p

Källa:  JC Raceteknik.