Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Childhood-dagen på Gröna Lund

acewilder
Ace Wilder. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.

Igår på Gröna Lund var det dags för Childhood-galan igen. Vi fick en trevlig konsert med några olika artister inom olika musikgenrer. Det hela avslutades med en hyllning till en artist som innehar ett gammalt publikrekord. Då fick vi också ett oväntat inhopp.

Igår var det den årliga Childhhod-dagen på Gröna Lund för 13:e året i rad. Childhood-dagen är, som det hörs, en dag för att hedra och hjälpa stiftelsen Childhood. Childhood grundades för 13 år sedan av drottning Silvia för att hjälpa utsatta barn och barn som riskerar att få det svårt. Alla Gröna Lunds biljettintäkter den här dagen mellan klockan 12 och 16 går till stiftelsen. I år innebar det 435 000 kronor. Totalt genom åren har det blivit nästan nio miljoner kronor.

De som betalt inträde fick en timmes konsert med blandade artister. Trots att det bara var fyra olika artister så var det stor skillnad mellan artisterna när det gäller deras musikstil. Klockan fyra minuter över fyra anlände drottningen till sin plats och showen kunde börja. Hon är det enda stående inslaget. De andra artisterna varierar från år till år. Förra året var det bland annat Petter, Isa och Hasse Andersson. En stor variation det också. I år var det Brolle, Ace Wilder, Oscar Zia och Syster Sol, blandade karameller. Det hela inleddes med en orkestral version av ”Idas sommarvisa”. Orkestermedlemmarna var elegant klädda i svart kostym dagen till ära, ledda av Anders Gröning. Först in på scen var Brolle, stilenligt klädd i röd skinnjacka. Han såg ut som en yngre upplaga av Jerry Williams. Han presenterades som Sveriges rockkung. Det kanske han är men den första låten han spelade var definitivt mer åt pop än rock. Men han skärpte sig senare. Artisterna turades om att ta en låt i taget. När det var hans tur igen så sjöng han ”Shake, baby shake” i blandat tempo och Meatloafs ”Dead ringer for love” med riktigt bra tryck.

vd
Gröna Lunds VD i samspråk med drottning Silvia. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.

Ace Wilder hade lagt av sig träningsbyxorna och var för dagen klädd i svart linne, jeansshorts och röd sammetsjacka. Hon sjöng de två låtarna hon är känd för; Busy doin´ nothing och Don´t worry. De är bra men rätt lika varandra. Man får hoppas att hon inte gör som Loreen och fastnar i en låtskrivarmall som har gjort succé en gång. 3 juni kanske vi får besked i den frågan. Då kommer hon med en ny singel, Selfish. Oscar Zia började faktiskt med en ny låt och sedan sjöng han sin hit från Mellot, Human.

Syster Sol äntrade scenen med helt annan typ av musik. Hon är ju vår nuvarande reggae-stjärna, och en av väldigt få artister som sjunger reggae på svenska. Det beror på att hon upptäckte reggae när hon var 11 och inte kunde så bra engelska ännu. Hennes närvaro inspirerade Grönan-ledningen att avsluta showen med ett Bob Marley-medley. Det var främst hon och Oscar Zia som stod för det. Ace Wilder och Brolle kom in på slutet. Gröna Lunds evenemangschef som ledde showen hoppade in och sjöng en låt också. Det gjorde han bra. Bob Marley satte för 36 år sedan publikrekord på Grönan, 32 000 människor, och det rekordet står sig fortfarande.

Innan showen droppade det in en del kändisar och halvkändisar genom sidoingången, bland annat Tilde de Paula och Andrea Engsäll. Hennes kvalifikation till ett någorlunda kändisskap är att vara polare med drottningen. Patrik Sommerlath, Silvias brorson kom in också, och sångerskan Sonja Ahldén. Mark Levengood kom in med familj och växlade några ord med reportern. Han håller fortfarande på med sitt tv-projekt ”Tro, hopp och kärlek” och planerar att hålla på med det ytterligare cirka en månad. Han tänkte åka Eclipse och Extreme.