Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sveriges livsmedelskontroll får beröm av EU

EU:s senaste granskning visar att majoriteten av alla tidigare anmärkningar mot Sveriges livsmedelskontroll nu är åtgärdade, eller på väg att åtgärdas.

Under en vecka i slutet av maj genomförde Food and Veterinary Office, FVO, EUs organ för granskning av medlemsländernas livsmedelskontroll, en uppföljande kontroll av de anmärkningar livsmedelskontrollen fått i tidigare granskningar. Resultatet blev mycket positivt. Majoriteten av alla anmärkningar är nu åtgärdade, ett antal är på god väg att åtgärdas och bara några enstaka är kvar att ta itu med.

– Att livsmedelskontrollen får gott betyg av EU är förstås viktigt för att konsumenterna ska kunna vara trygga med att maten är ok. Men det är också en bekräftelse på att kontrollen utvecklas och kan bidra till att öka förtroendet för svenskproducerad mat, säger Pertti Nordman, chef för livsmedelskontrollen på Livsmedelsverket.

Förutom Livsmedelsverket har kommuner, länsstyrelser och representanter för SKL, Sveriges Kommuner och Landsting har medverkat vid FVO:s besök. Centrala myndigheter som Jordbruksverket, Tullverket och Hav- och vattenmyndigheten har också varit engagerade.

– Vi har inte bara åtgärdat väldigt många rekommendationer utan FVO märker också att myndigheterna nu drar åt samma håll i mycket högre utsträckning än tidigare. Det är en styrka vi ska göra mer av för att undvika framtida rekommendationer, avslutar Pertti Nordman.

Källa: Livsmedelsverkets .