Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Brexit: Ut i okänd terräng

Ett nytt kapitel i EU:s historia började igår när Storbritannien blev det första medlemslandet någonsin som röstat för ett EU-utträde. Finansmarknaderna i Asien har reagerat mycket negativt med fallande börser och fallande räntor i USA. Pundet faller som en sten och den svenska kronan försvagas mot dollarn samt euron. Vi bedömer att oron och en hög volatilitet kommer att bestå under de kommande veckorna. Centralbankerna, inklusive Riksbanken, är redo att agera.

Med cirka 52 procent av rösterna valde britterna att lämna EU. Riskaversionen på de globala finansmarknaderna har stigit vilket fått börserna i Asien och amerikanska obligationsräntor att falla kraftigt. Den svenska kronan har som väntat försvagats. På måndag kommer den svenska börsen och räntemarknaden anpassa sig efter de internationella rörelserna.

– Centralbankerna är redo att agera och kan vid behov koordinera sina insatser. Vi bedömer att Riksbanken avvaktar men håller en hög beredskap, i synnerhet om kronan stärks snabbt. Riskbilden för svensk ekonomi är ett stort fall av tillgångspriser, att ECB stimulerar ytterligare eller att inflödet till kronan blir stort. Sker detta kan Riksbanken behöva genomföra ytterligare penningpolitiska lättnader, säger Cathrine Danin, ekonom på Swedbank.

Ett brittiskt utträde var det sista som EU kunnat önska. EU kommer att försvagas såväl ekonomiskt som politiskt och risken är att långsiktigt viktiga reformer skjuts på framtiden. Dämpas tillväxten återigen inom EU kommer det att påverka svensk ekonomi negativt.

– Svensk ekonomi är stark med goda förutsättningar för att stå emot en inbromsning i den globala återhämtningen. Statsfinanserna är stabila med låg statsskuld och en budget som i princip är i balans. Vid behov kan svensk finanspolitik göras mer expansiv. Vi ser satsningar på exempelvis bostäder och infrastruktur som långsiktigt tillväxtdrivande, kommenterar Anna Breman, Swedbanks chefekonom.

Källa: Swedbank.