Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

EU kan rädda Östersjön, men gör det inte

Den nya förvaltningsplanen för Östersjön godkändes idag i plenum i Europaparlamentet. Det är den första förvaltningsplanen som antas efter den nya fiskereformen inom EU. Det är också den första planen där parlamentet och ministerrådet, dvs medlemsländerna, gemensamt sätter en gräns för hur mycket medlemsstaterna får fiska.

Europaparlamentariker Linnéa Engström säger att en rätt utformad Östersjöplan kan rädda Östersjön. Om det finns vilja att använda verktygen i förvaltningsplanerna kan de bli räddningsplankor för våra hav och för fisket.

Gröna gruppen i Europaparlamentet med Linnéa Engström i spetsen lyckades ändå med att få med ett antal skyddsmekanismer i Östersjöplanen. I praktiken betyder det att EU-kommissionen förutsätts lägga ett förslag om kvoter i enlighet med skyddsåtgärderna för att begränsa fisket.

– Förhandlingarna om planen har varit hårda. Vi nådde inte hela vägen med att försvara parlamentets position som skulle ha inneburit ett stopp för överfisket inom EU, säger Linnéa Engström , vice-ordförande i Europaparlamentets fiskeutskott.

– För att nå målet om Östersjön med livskraftiga fiskebestånd måste vi fiska på ett sätt som garanterar att fiskebestånden återställs och bevaras. Vi måste helt enkelt fiska lite mindre så fisken kan växa till sig och återhämta sig, vilket i sin tur skulle ge oss en mer långsiktig och stabil ekonomisk avkastning, understryker Linnéa Engström.

Källa: Miljöpartiet de gröna i Europaparlamentet.