Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svåraste skolämnet blir en lek i matematisk trädgård på Djurgården

Skiss från TEMA landskapsarkitekter.
Skiss från TEMA landskapsarkitekter.
Skiss från TEMA landskapsarkitekter

Med målet att göra ett av de allra svåraste skolämnena till en medryckande lek för både små och stora skapar Tekniska museet en matematisk trädgård längs hela museets framsida – gratis och öppen för alla. Det blir 2000 kvadratmeter fyllda av rutschkanor, labyrinter, musikinstrument, konst och växter där matematik blir både vackert och lekfullt.

På Tekniska museet pågår just nu en enorm förvandling – visionen är att bli alla små geniers favoritställe genom att skapa upplevelserna som är både roliga och lärorika. Nästa stora steg är att skapa en matematisk trädgård – en lekfull förvandling av den 2000 kvadratmeter stora ytan framför museibyggnaden. Det blir besökarens första möte med museet som ska inspirera alla nyfikna barn och unga till att fortsätta utforska och experimentera sig till ny kunskap.

– Matematik är ett av de ämnen som både lärare och elever tycker är bland de svåraste, samtidigt som behovet av just den kunskapen kommer att vara större än någonsin för att klara av de stora utmaningar vi står inför, säger Peter Skogh, museidirektör. – Vi vill komplettera klassrumsundervisningen med lek, eget upptäckande och utforskande, och hoppas hitta en samarbetspartner som delar vår entusiasm för att inspirera barn och unga.

Temat för trädgården är den matematik som finns i naturen och konsten i form av mönster, symmetri, gyllene proportioner, talserier och fraktaler. Här finns bl.a. en rutschkana i form av en nautilussnäcka, ett staket inspirerat av den von Kockska fraktalen, en hopphage med Fibonaccis talserie och en sköldpadda med en magisk kvadrat nedlagd i skalet. Här finns också xylofoner och en dansmatta som illustrerar de matematiska sambanden som finns mellan toner. I planteringslådorna växer solrosor och prästkragar där gyllene snittets proportioner återkommer i varje blomma, och pergolans tak får formen av ett grenverk som följer Fibonaccis talserie. Genom hela trädgården löper gyllene snittets spiralform, och matematiska mönster syns överallt.

I höstas öppnade science centret MegaMind – Tekniska museets största satsning sedan starten 1936. Sedan dess har museet både nått rekordpublik och belönats med flera priser – bland annat Årets museum – för sitt arbete med att göra teknik och naturvetenskap roligt och tillgängligt för alla. Museet vann också nyligen det presigefulla internationella priset The Mariano Gago Ecsite Award 2016 ”Strategic Partnership Award” för innovativt co-creationarbete i MegaMind.

Kort om matematiska trädgården:

Planerad invigning: juni 2017
Budget: 13,5 miljoner kronor exklusive museets personalkostnader
Yta: cirka 2000 kvadratmeter
Matematikträdgården kommer att vara öppen dygnet runt, gratis och tillgänglig för alla.
I trädgården ryms rutschkana, labyrinter, ett 20-tal lekredskap, planteringar, picknickyta, uteservering och en stor skulptur av Monica Bonivicini. Museets fasad får en ljusare ton och blir belyst av spännande projektioner.
Det är TEMA landskapsarkitekter som står bakom skisserna på parken, och i förstudien har museet arbetat med personer från Momath i New York, KTH, Vetenskapens hus, Stockholms Universitet, Mathivation och Matematikcentrum och flera konstnärer, matematiker och pedagoger, barn och lärare.

Källa: Tekniska museet.