Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jämnt mellan blocken vid halvtid i mandatperioden

Foto: Ipsos.
Foto: Ipsos.

DN/Ipsos första väljarbarometer med mixad undersökningsmetod skattar stödet för Socialdemokraterna till 26 procent och Moderaterna till 24 procent. 2194 intervjuer har genomförts i juni varav 1203 telefonintervjuer med slumpmässigt urval och 991 digitala intervjuer i slumpmässigt rekryterad respondentpanel.

Väljarstödet för Sverigedemokraterna skattas i juni till 17 procent. Jämfört med valresultatet i riksdagsvalet 2014 har stödet ökat med ca fyra procentenheter och Sverigedemokraterna är det parti som ökat mest i opinionen sedan valet.

Stödet för Liberalerna skattas till sex procent, Centerpartiet till sju procent, Kristdemokraterna till tre procent, Vänsterpartiet till åtta procent, Miljöpartiet till fyra procent (över fyraprocentsspärren med decimal) och Feministiskt initiativ till två procent.

Stödet för allianspartierna skattas till 41 procent och stödet för de rödgröna partierna till 38 procent.

Andel osäkra väljare är 14 procent. Samtliga förändringar på partinivå jämfört med majmätningen faller inom vad som är genomsnittliga förändringar månad till månad i Ipsos väljarbarometer.

Ipsos junimätning är den första som baseras både på telefonintervjuer (enligt Ipsos tidigare metod) och digitala intervjuer i slumpmässigt rekryterad panel.

Metodförändringen i korthet

Mixad undersökningsmetod tillämpas och datainsamling sker parallellt dels genom telefonintervjuer (enligt Ipsos tidigare metod), dels genom digitala intervjuer i en slumpmässigt rekryterad respondentpanel
Skattningen av partiernas stöd under intervjuperioden blir ett snitt av resultaten från telefonundersökningen och den digitala undersökningen (1+1/2)
Urvalet för telefonintervjuerna är ett slumpmässigt individurval
Urvalet för de digitala intervjuerna är ett kvoturval från slumpmässigt rekryterad respondentpanel
Telefon- respektive paneldata bearbetas och vägs separat

Heltalsredovisning
Vi har i samråd med Dagens Nyheter beslutat att gå över till rapportering utan decimalredovisning. Skattningarna av partiernas väljarstöd kommer att avrundas till närmaste heltal.

Syftet är att minska fokus på mindre förändringar i partiernas stöd månad till månad. Vi menar att decimaler bidrar till onödiga spekulationer om vad som ligger bakom skenbara upp- och nedgångar.

Vi kommer att redovisa stödet för partierna som avrundande tal utan decimaler mellan valen men använda decimalredovisning i mätningar nära val. Förändringarna från mätning till mätning kommer även fortsatt att redovisas som ett decimaltal.

Beslutet att gå över till heltalsredovisning ligger i linje med Ipsos ambition att bidra med mer av beskrivning av politiken och samhällsutvecklingen ur väljarnas perspektiv, och något mindre av spelorientering och underlag för spekulation. Vi vill beskriva vad som sker i samhället, vad väljare ser och hör, vad som påverkar vardagen och väljarnas syn på partierna och politiken.

Tolkningshjälp

Ipsos tillämpar kvoturval för de digitala intervjuerna och kan därför inte beräkna statistisk felmarginal för skattningarna av partiernas väljarstöd.

För att ge tolkningshjälp till läsare redovisar vi ett antal jämförelsetal per parti som den aktuella skattningen och förändringen jämfört med föregående månad kan relateras till.

Källa: Ipsos.