Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kommentar från Annie Lööf med anledning av Thorbjörn Fälldins bortgång

Foto: Centerpartiet.
Foto: Centerpartiet.

Sveriges tidigare statsminister och Centerpartiets tidigare partiledare Thorbjörn Fälldin, 90 år, somnade igår kväll, den 23 juli, in hemma på gården. Närmast sörjande är hustrun Solveig och de tre barnen med familjer.

Thorbjörn Fälldin var en av 1900-talets främsta politiska ledare i Sverige. Han bröt ett 44-årigt socialdemokratiskt maktinnehav och bildade den första borgerliga majoritetsregeringen sedan demokratins genombrott i Sverige. Som partiledare 1971-1985 ledde han Centerpartiet till de främsta valframgångarna någonsin.

– Thorbjörn Fälldin har betytt oändligt mycket. Han är en sann förebild och en ikon för många av oss. Det är med stor sorg jag nåtts av beskedet om hans bortgång men också med stor stolthet som jag tittar tillbaka på hans imponerande livsgärning, säger Annie Lööf.

– Thorbjörn Fälldin är en av 1900-talets främsta politiska ledare och har betytt mycket för borgerligheten och det som senare blev Alliansen. Thorbjörn Fälldin ändrade svensk politisk historia i grunden. Från kompakt socialdemokratisk dominans till maktskiften och politisk mångfald. Från ensidigt storskaliga lösningar på energifrågorna till mer av småskalighet och förnybar energi. Från ständiga skattehöjningar och kostnadsökningar till omprövningar och sparande. Dessutom hade han ett vardagsnära, lokalt förankrat sätt att både föra Centerpartiet till stora framgångar och att styra en hel nation, säger Annie Lööf.

– Thorbjörn Fälldin var en skarp politiker, en trygg ledare och en engagerad och omtänksam person. Även de senaste åren fick jag handskrivna brev eller telefonsamtal med uppmuntrande ord och analyser av det politiska läget. Sådan var Thorbjörn, varm, kunnig och med ett stort hjärta för sin familj, in hembygd, för Centerpartiet, säger Annie Lööf.

Källa: Centerpartiet.