Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rally Finland lever på hoppet

vw
Foto: VW

Tusen hopp i de tusen sjöarnas land – Volkswagen är redo för nästa utmaning när teamets tre vinnande par tar sig an Rally Finland. Nästa tävling i FIA World Rally Championship (WRC) som körs mellan den 28 och 31 juli är säsongens snabbaste rally. Rally Finland som följer direkt efter Rally Poland är det andra av två högfartsrallyn i rad.

Alla Volkswagens tre förarpar, Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN) och Andreas Mikkelsen/Anders Jæger (N/N) har vunnit minst ett av de här fullfartsrallyna någon gång de senaste tre åren. Resultatet är att Polo R WRC är obesegrad både i Polen och i Finland. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila har bidragit till det här imponerande rekordet med segrar på sin hemmaplan både 2014 och 2015. Målet är att fullborda ett hat-trick 2016. För att lyckas med det måste de först tillryggalägga 333,6 kilometer på tid i full fart, fördelade över 24 specialsträckor på hårt, nästan asfaltliknande grus.

– Mer än 70 hopp och mer än 30 sekunder i luften – de siffrorna kommer från endast en specialsträcka, den beryktade ”Ouninpohja”, säger Volkswagens Motorsportschef Jost Capito.

– Förarna och kartläsarna måste köra med precision och vara smarta för att klara den här unika utmaningen. Förarens roll är mer avgörande i Finland än i nästan något annat rally. Vi går in i andra halvan av säsongen med vetskapen att alla Volkswagens tre förarpar har vunnit minst ett rally redan i år – och därmed är i toppform. Dessutom är vi extra motiverade av det faktum att Polo R WRC fortfarande är obesegrad i högfarsrallyn som det senaste i Polen och nu här i Finland.

Sladd, hopp, full gas

  2015 var Rally Finland det snabbaste WRC-rallyt någonsin. Med en snittfart av 125,44 km/tim körde Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila snabbare än något annat förarpar gjort tidigare. Avslutande Power Stage har inte heller körts så snabbt någon gång tidigare. 135,25 km/tim i snitt är det nya rekordet, satt av Sébastien Ogier och Julien Ingrassia. Den höga farten som gett Rally Finland smeknamnet ”Skogarnas Formel 1” kräver att förarna är så exakta som möjligt. Men smeknamnet är på ett sätt missvisande. Medan bilarna i Formel 1 sällan sladdar i större vinkel än fyra grader är tio till femton grader normalt i rally. Därför är det viktigt att placera rallybilen så exakt som möjligt inför varje hopp. När bilen väl är i luften är förarna och kartläsarna bara passagerare. 2013 flög rallybilarna mer än 70 gånger på den beryktade delsträckan ”Ouninpohja.” Tiden i luften uppgick till mer än en halv minut. Av det skälet är absolut precision ett krav i farter omkring 200 km/tim.

Latvala-effekten

Just nu är Jari-Matti Latvala lika med Juha Kankkunen och med en seger i hemmarallyt skulle han matcha två andra finska rallylegender. Om han lyckas ta en fjärde seger i Finland skulle Latvala bli lika med Hannu Mikkola and Tommi Mäkinen i listan över flest segrar i Rally Finland. Markku Alén har vunnit sex gånger medan Volkswagens test- och utvecklingsförare Marcus Grönholm har vunnit hela sju gånger i Finland. Kombinationen Latvala, Anttila och Volkswagen har varit det man måste besegra sedan 2014. Den finska duon har vunnit med sin Polo R WRC de två senaste åren.

Mikkelsen seglar i medvind

Andreas Mikkelsen och Anders Jæger lyckades med något unikt nyligen i Rally Poland, de är det enda paret som vunnit ett grusrally 2016 från en startposition bland de tre första. Lyckan stod den djärve bi när Andreas Mikkelsen tog sin andra WRC-seger tillsammans med kartläsaren Anders Jæger. Segern har gett de två barndomsvännerna extra gott självförtroende och motivation inför Rally Finland. Deras mål är att ta en pallplats i Finland för första gången i karriären. Hittills är Mikkelsens bästa resultat i Finland en fjärdeplats 2014.

Mästerskapsledare för 30:e gången

Sébastien Ogier och Julien Ingrassia leder WRC-mästerskapet när de går in i andra halvan av säsongen, 51 poäng före deras närmaste rivaler Andreas Mikkelsen/Anders Jæger. En vinst ger 25 poäng och det finns ytterligare tre poäng att hämta för snabbaste tid på Power Stage. Som mästerskapsledare får man den tveksamma äran att starta som första bil på sträckorna. De hårdare reglerna som introducerades 2016 har gjort det praktiskt taget omöjligt att vinna ett grusrally om man startar först. Om de skulle lyckas vinna på söndag blir det mästarnas andra seger i Finland, förra gången de vann var 2013.

Full fart med hastighetsbegränsning

Reglerna i FIA World Rally Championship (WRC) säger att varvtalet I rallybilarnas 1,6-liters turbomotorer inte får överskrida 8 500 varv per minut. Det är en avgörande faktor i Rally Finland. Bara de som kan ligga så nära den gränsen på de långa fullfartssträckorna – utan att överskrida den – kan få ut det mesta ur sina bilar. Skulle de överskrida den gränsen måste bränsleinsprutningen stängas av elektroniskt. Och här är kruxet, när rallybilarna blir luftburna över de otaliga hoppen gör det minskade motståndet att motorns varvtal går över den magiska gränsen och bränsleinsprutningen stängs av. Det optimala motorvarvet bör därför uppnås innan bilen landar för att inte förlora tid.

Citat inför Rally Finland
Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #1

– Rally Finland är tveklöst en av årets höjdpunkter. Jag älskar att köra där eftersom rally är allt i Finland. Jag ser också fram emot Finland eftersom finnarna lyckas skapa perfekta vägförhållanden. Vägarna är inte bara vackra utan också skräddarsydda för rallyn. Startordningen har förvägrat mig en realistisk chans att vinna några grusrallyn i år. Väderförhållandena kommer också att spela en stor roll igen i Finland. Låt oss vänta och se och hålla fingrarna korsade för att det ska vara trevligt och litet fuktigt. Det viktigaste är att försvara vår titel. Det ser bra ut för ögonblicket men det skulle vara trevligt att ha en rättvis chans att vinna ett rally under jämlika förhållanden. Särskilt som serien just nu har flera mycket bra förare.

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #2

  – Rally Finland är självklart säsongens höjdpunkt för mig. Jag ser verkligen fram emot det även om pressen naturligtvis är större än i något annat rally. Det kan också tjäna som motivation eftersom man naturligtvis vill göra bra ifrån sig inför hemmapubliken. Förväntningarna från de finska fansen är gigantiska, särskilt som jag bara vunnit en gång i år. Rallyts karaktär passar mig. Snabba grusvägar och långa hopp – det är min sorts rally. Nyckeln till det här rallyt är att försäkra sig om att noterna är korrekta och att välja rätt linje vid hoppen och på de snabba sektionerna. Jag kommer att koppla av före mitt hemmarally på ett mycket finskt sätt – i bastun.

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9

  – Som jag ser det kommer det inte att bli lätt att upprepa vår seger i Polen i Rally Finland. Rallyt har en helt annan karaktär. Vägbanan är mycket hårdare och det finns fler krön och hopp. På det hela taget är rallyt mycket mer krävande än rallyt i Polen. Det är särskilt viktigt att få till noterna perfekt. Därför kommer vi att fokusera hårt på rekognoseringen, ”Recce”, för att få noterna så korrekta som möjligt. Eftersom det finns många blinda krön måste man veta exakt vad som väntar på andra sidan. Det ger sjävförtroendet som krävs för att kunna vara snabb. En av nyheterna i år är att ‘Ouninpohja’ kommer att köra i motsatt riktning jämfört med de senaste åren. Det ger litet extra krydda.

Hittills har Volkswagen nått över 430 miljoner personer via sin officiella motorsportsida på Facebook sedan märket gjorde debut i World Rally Championship i januari 2013. Därefter har det kunnat glädja sig åt tre och ett halvt års framgångar i rallysportens högsta division. Före Rally Finland har 5,2 miljoner personer lajkat närvaron på nätet. Enbart under 2016 års säsong har nästan fem miljoner fans varit aktiva på den här kanalen, antingen genom att trycka på ”like”, dela innehållet eller lägga till egna kommentarer.

Källa: VW