Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Smaklig Malmöfestival – här är årets nyheter inom mat och dryck!

Malmöfestivalen. Foto: Malmö stad.
Malmöfestivalen. Foto: Malmö stad.

Nu möblerar vi om i festivalköket och skapar plats för kreativa krögare, en karavan av foodtrucks, en saluhall med delikatesser och fler veganska alternativ på menyn. Allt engångsmaterial på serveringarna är komposterbart – för en miljöfestligare matupplevelse. Hjärtligt välkommen till Malmöfestivalen den 12-19 augusti 2016!

Foodtrucks
Ta varmt emot 12 av Skandinaviens bästa streetfood-vagnar. I år parkerar vi en karavan av foodtrucks på den norra sidan av Gustav Adolfs torg. Här finns allt från sydamerikanskt till indiskt. Tre av aktörerna erbjuder helt veganska menyer och bland vagnarna hittar vi även Malmöfavoriten Casual Street Food med en helt ny matvagn som får premiär på festivalen.

Sushi på skånska
Vi välkomnar Malmökrögaren som vann World Sushi Cup 2013. Under festivalen flyttar Saikō in på Davidshallsbron, i en kommunal kontorsvagn som byggts om till modern foodtruck. Slå dig ner på serveringen och upplev ett unikt och oväntat smakmöte mellan det skånska och japanska, mitt i festivalvimlet.

Kök på (åter)besök
Även i år välkomnar vi några av Malmös och Skånes bästa krögare och matkreatörer till festivalens myllrande kök på Gustav Adolfs torg. Malmö Cooking står som värdar för den åtta dagar långa kulinariska stafetten.

Program:
12/8 Malmö Cooking med Alexander Wugk, Titti Qvarnström och Daniel Lindgren.
13/8 Kitchen and Table på Malmö Live
14/8 Daniel Lindgren med Malmö Cooking
15/8 Bistro Stella
16/8 Wade Brown from the Pink Head Project
17/8 Raw Food House
18/8 Rebell
19/8 Pembert och Gustafsson

Kl 17.00 – 18.00 varje dag gästas kökets scen av intressanta matpersonligheter i och omkring Malmö.

Saluhall på Södertull
I år får festivalen en egen saluhall där du kan köpa med dig delikatesser till en picknick i grönskan eller på vägen hem. Här hittar du ekologiska grönsaker, honungsprodukter, sötsaker, ost, stenugnsbakat bröd och mycket mer. Öppet kl 11-21 alla dagar.

Färre tält = fler sittplatser
Stress och trängsel är dåligt för matsmältningen. Nu skapar vi fler sittplatser på torgets södra sida så att du kan äta i lugn och ro. Glada magar, glada festivalbesökare, god festival!

Mycket vegetariskt och veganskt
En överväldigande majoritet av årets aktörer serverar vegetariska alternativ trots att festivalen inte längre har det som krav. Det är en glädjande nyhet! Bland serveringarna hittar vi också flera som erbjuder helt veganska rätter.

Släng tallriken och besticken tillsammans med matresterna
Vi menar det, för i år är nämligen allt engångsmaterial på festivalens serveringar komposterbart! Vid serveringarna och källsorteringarna hittar du kärl för matavfall och vi blir glada om du använder dem.

Minska matsvinnet
Visste du att hälften av all mat som köps i Europa och USA slängs i soporna? I år fortsätter festivalen att samarbeta med Malmöbaserade Rude Food. När matserveringarna stänger för dagen kommer volontärer från Rude Food att samla in mat som ska slängas, laga om det som kan lagas om och sälja i sin verksamhet. Det är inget tvång för aktörerna att vara med men många är peppade och det är vi glada för!

Källa: Malmö Stad.