Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ultralopp och flugfiske på Stockholmsmässan

Publiken kunde testa klättervägg

Den här helgen har det varit trängsel på Stockholmsmässan i Älvsjö, söder om Stockholm. Dels har det varit båtmässan ”Allt för sjön” och dels har det varit  Vildmarks- och flugfiskemässan. De två mässorna har slagits ihop till en. Vildmarks- och flugfiskemässan visade tillsammans ett väldigt varierat utbud.

Det var bl.a. tält i olika former, friluftsmat, barnvagnar, kläder, resetips och rekordtagning i löpband. Addnature (www.addnature.com) sålde bl.a. frystorkad mat (Jag återkommer senare i vår med ett test på den.) och barnvagnar tänkta att användas i lite tuffare sammanhang än att bara ut och promenera. Man kan dels ha dem när man är ute och joggar och dels koppla dem efter en cykel eller efter sig själv när man t.ex. åker skidor. Vagnen svänger väldigt lätt, vilket är en fördel när man är ute och går, men det kan vara besvärligt om man ska ut och jogga med vagnen. Då kan man ersätta de två framhjulen med ett lite större i mitten så går den lätt och stadigt. De är försedda med fem-punkts-bälte så att barnet sitter stadigt och aldrig slår i aluminiumramen.

Någonting annat intressant var tält formade som kåtor eller tipis. Företaget som tillverkar dem heter Tentipi. Tack vare formen så står dem emot blåst väldigt bra. Nackdelen är att de väger mer än sex kilo. Ett fem-mans-tält kostar 11 000. Men de finns också i enklare utförande. Då kostar de  7 700.

Handgjord träkajak

För vattenaktiviteter så fanns det, förutom flugspön, kayaker och pontonbåtar. Hantverkare Olle Lodén från Forsa, två mil utanför Hudiksvall, visade sin egentillverkade kajak, byggd helt i trä. Han hade lagt ner 500 arbetstimmar på den. Det är den andra kajaken han gjort. Den första har han för eget bruk. Om du vill köpa den går den på 120 000. Jag frågade honom vad det är för skillnad mot en vanlig plastkajak. Skillnaden är den samma som mellan andra träbåtar och plastbåtar. Det är känslan att åka träbåt. Om du är spekulant så heter firman kort och gott Olle Lodén AB,tel. 0650-27072.

Mässan handlade inte bara om prylar, utan det var en hel del aktiviteter också. Bl.a. var det rekordtagning i att springa på löpband. Yrkesofficeren Andreas Falk sprang på löpband tio timmar i sträck på lördagen. Han började klockan sex på morgonen. När han slutade klockan fyra på eftermiddagen hade han sprungit 108 630 meter, alltså nästan 11 mil. Man kan tycka att inför en sådan prestation så laddar man upp med en ordentlig frukost, men hade bara ätit två rostmackor med ost. Under löpningen så livnärde han sig på sportdryck och vatten. För att ha sprungit i tio timmar i sträck så verkade han förvånansvärt oberörd. Han hade inga problem att prata med publiken under den sista timmen och på kvällen skulle han på en födelsedagsfest. Arrangemanget var till för att pusha för loppet Jättelångt, som går på Roslagsleden 19:e juni.

Man kunde även pröva på dykning, bågskytte och laserskytte, bl.a. Dessutom hade tidningen Foto arrangerat föredrag av olika fotografer, som visade sina bilder.

Pontonbåt, praktisk och säker på öppet vatten, från Avanza Kayak
Prova-på-dyk i inomhusbassäng

Övning i att stapla backar samtidigt som man sitter på dem

Foto: Arnold Lundin