Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Färre söker skuldsanering i väntan på nya lagar

Under första halvåret i år fick Kronofogden in drygt 5 000 ansökningar om skuldsanering. Det är en minskning med 14 procent jämfört med samma period förra året.

– Det är en väntad minskning eftersom det kommer nya skuldsaneringslagar i höst. Då införs bland annat två betalningsfria månader per år och möjlighet att använda en betalningsförmedling via Kronofogden. Enligt kommunernas budget- och skuldrådgivare väntar många med att söka för att omfattas av de nya reglerna, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

Den 1 november ändras lagen om skuldsanering och det kommer samtidigt en ny lag om skuldsanering för företagare. De nya lagarna är en del av regeringens strategi för att motverka överskuldsättning och ska göra det möjligt för fler att söka och klara av en skuldsanering. De som får skuldsanering efter 1 november omfattas av de nya reglerna.

Under första halvåret i år kom drygt 5 000 ansökningar om skuldsanering till Kronofogden. Samma period förra året kom drygt 5 800 ansökningar. Det motsvarar en minskning på 14 procent. Antalet ansökningar ligger samtidigt fortfarande på en hög nivå jämfört med för hur det såg ut för tre-fyra år sedan.

Antalet ansökningar minskade i alla län förutom Gävleborg och Södermanland. Mest minskade antalet ansökningar i Värmland, Västernorrland och Blekinge.

Källa: Kronofogden