Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stort intresse för Södras trähussafari

Trähussafari
Trähussafari i Växjö. Fotograf: Henrik Björnsson.

Växjö har utvecklats till en modern trästad. Från att ha varit först i landet med ett flertal byggprojekt är kommunens målsättning i dag att 50 procent av det kommunala byggandet ska vara i trä år 2020. Marknadsandelen för flervåningshus i trä ligger i dag på 10 procent.

Som ett led i att sprida Växjös samverkansmodell för fler bostäder i trä bjöd Södra, Länsstyrelsen i Kronobergs län, Växjö kommun och Linnéuniversitetet in till en trähussafari i Växjö fredagen 26 augusti. De första höga trähusen besöktes liksom universitetet och pågående byggprojekt av ett 50-tal deltagare från 12 kommuner i Södra Sverige.

– Ur ett livscykelperspektiv kommer inget material i närheten av trä vad gäller klimatfördelarna. Men behovet av att dela kunskaper och erfarenheter mellan olika sektorer är stort om det ska bli fart på byggandet, säger Lena Ek, ordförande i Södra skogsägarna.

Budskapet till deltagarna var: Om Sverige ska ta täten i klimatsmart byggande måste initiativ tas på flera nivåer. Samverkansmodeller måste utvecklas inom kommunerna och regeringen se över forskning och utbildning. Då ökar potentialen för investeringar i förädling och produktion av trämaterial, vilket också skapar fler jobb i hela Sverige.

Vid Linnéuniversitetet bedrivs så väl skoglig som teknisk forskning med syfte att förstå och vidareutveckla trämaterial, produkter och byggnader i trä. På så sätt ges möjlighet till kunskapsutbyte mellan den skogligt orienterade och den tekniskt inriktade forskningen.

På sikt tror vi att det är en nyckel till att säkra en fortsatt produkt- och teknikutveckling, förklarade Johan Vessby, prefekt vid institutionen för byggteknik vid Linnéuniversitetet för deltagarna.

Det anser även Lena Ek, som har höga förväntningar på regeringens kommande forskningsproposition.

– Forskningskedjan måste hålla ihop, även på nationell nivå. Vi hoppas att regeringen förstår att det börjar med plantan i skogen. Ökad kunskap om skogsbruk bidrar till innovationer, säger Lena Ek.

Källa: Södra.