Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Enkelriktade gator i innerstaden öppnas för dubbelriktad cykling

Under september öppnar Stockholms stad upp för dubbelriktad cykling i 200 innerstadskvarter där det idag är enkelriktad trafik för motorfordon. Syftet är att det ska bli smidigare att ta sig fram på cykel i sitt närområde och gå snabbare att ansluta till och från stadens prioriterade huvud- och pendlingsstråk för cykling.

Cyklister och bilister kommer bli uppmärksamma på förändringen genom att vi byter ut vägmärken och målar tydliga markeringar i vägbanan*.

Vi har valt kvarteren efter bedömning av lokal lämplighet och säkerhet; framförallt där gator är tillräckligt breda och har 30 kilometer i timmen som högst tillåtna hastighet och måttliga cykelflöden. Tidigare i år har vi anpassat cirka 50 kvarter för dubbelriktad cykling på Kungsholmen.

– När vi inför en sådan här förändring är det viktigt att trafikanter blir uppmärksamma på att man delar gatuutrymmet och möts på nya sätt i trafiken. Exempelvis kommer cyklister kunna köra ut från gator där det inte tidigare varit möjligt att cykla ut till en anslutande gata, säger Per-Åke Tjärnberg som är projektledare.

Regleringen kommer genomföras under september enligt följande tidplan:

Augusti/september v.35 – City

September v.36 – Vasastan

September v.37 – Östermalm

September v.38-39 – Södermalm

Källa: Stockholms stad.