Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svensk ekonomi – Verkligheten kommer ikapp

Hur ska Sverige behålla en god ekonomisk tillväxt när omvärlden stagnerar? Svag ekonomisk tillväxt, låga räntor och populismens framfart är tre nyckelteman som kommer att karaktärisera världsekonomin framöver. I en miljö med låg global tillväxt kommer svensk ekonomi fortsatt vara beroende av inhemska faktorer, främst ett högt bostadsbyggande och en stark arbetsmarknad. Den höga tillväxten i Sverige 2015 ger ett positivt momentum in i 2016, men tillväxten mattas av markant under 2017 och 2018.

De senaste åtta åren har präglats av den djupaste nedgången för världsekonomin sedan depressionen på 1930-talet. Låg tillväxt, svag arbetsmarknad och svag produktivitet har skapat en grogrund för populism. Brexit-omröstningen och Donald Trumps framgångar i USA är symptom på dessa strömningar. Populismens frammarsch sker samtidigt som centralbankerna har allt färre verktyg till buds för att stimulera ekonomin. Det krävs ytterligare strukturreformer för att stärka tillväxtpotentialen i västvärlden, men det politiska läget är svagt.

– Vi förutser att den globala ekonomin fortsätter växa med ungefär 3 procent om året under de närmaste åren, med måttlig tillväxt i USA och euroområdet. I Kina fortsätter avmattningen, i Indien förbättras utsikterna medan tillväxten försiktigt vänder uppåt i Ryssland och Brasilien, säger Magnus Alvesson, chef för makroanalys på Swedbank.

Svensk ekonomi ter sig bra, i genomsnitt. Den underliggande utvecklingen visar dock på en ökad tudelning. Tjänster utvecklas starkt medan industrin går kräftgång. Skillnaden i arbetslöshet ökar mellan olika grupper. Pristrycket stiger för inhemska varor och tjänster medan den importerade inflationen fortsätter att vara låg. Byggandet har ökat, men bostadsbristen är fortfarande akut.

– Ett ökat byggande och en minskad skuldsättning – det är en ”omöjlig ekvation”. Ett högt bostadsbyggande är en förutsättning för en god arbetsmarknadsutveckling. Bostadsbristen drabbar främst yngre och nyanlända som behöver kunna söka sig till jobb och utbildning, säger Anna Breman, Swedbanks chefekonom

I rapporten gör vi flera djupdykningar. Vi räknar på effekten av ett ökat bostadsbyggande på hushållens skuldsättning. Vi lyfter kopplingen mellan den ekonomiska utvecklingen och populismens framfart i omvärlden. Vi följer upp Brexit-omröstningen med analys av utmaningarna framöver.

Källa: Swedbank