Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Polens parlament har röstat Polen närmare ett totalt abortförbud

Det polska parlamentet, sejmen, har idag tagit ställning för ett medborgarförslag till totalförbud mot abort. Det betyder att förslaget nu ska beredas i en av parlamentets kommittéer och för Polen närmare ett totalförbud, dvs inga legala aborter får genomföras i landet, oavsett orsaken till graviditet eller om den havandes liv är hotat av graviditeten.

Polen har, tillsammans med Irland och Malta, Europas mest restriktiva abortlagstiftning. Färre än 2.000 legala aborter utförs i Polen varje år medan uppskattningar visar att 100.000-180.000 aborter genomförs illegalt eller i näraliggande länder. Och vid de tillfällen där det är tillåtet, som vid fosterskador, graviditet till följd av våldtäkt eller då den gravidas liv är hotat, så är många läkare rädda att utföra aborter. Dels beror det på att det förekommer hot och hat mot de som deltar i en abort och dels kan läkare, gynekologer och sjukhuspersonal hotas av böter eller fängelse om det kommer fram att aborten inte var nödvändig.

– Det är ett fruktansvärt bakslag för mänskliga rättigheter i Polen, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU. Men också för Europa i övrigt om Polen genomför förslaget. Det finns risk att ett beslut kan ge kraft till abortmotståndare i andra närliggande länder.

Förslaget om förbud startades som ett medborgarinitiativ med stöd från den katolska kyrkan. Samtidigt kom ett motförslag som krävde liberalare regler för abort, men det röstades ner i det polska parlamentet idag.

– Ett beslut om totalförbud kommer att leda till fler illegala aborter och fler resor till utlandet för att genomföra abort, förklarar Kristina Ljungros. Det innebär större risker för kvinnor och att endast de som har råd har möjlighet att genomföra abort.

RFSU har följt den polska debatten under lång tid och fortsätter att bevaka frågan.

Att skapa förutsättningar för att förändra och förbättra människors liv har varit RFSU:s målsättning ända sedan starten 1933. Genom sexualupplysning, utbildning och opinionsbildning vill RFSU slå hål på fördomar, bota kunskapsbrist och öka den sexuella hälsan, i Sverige såväl som internationellt. När du köper en produkt, är medlem, samarbetar eller stödjer RFSU:s arbete bidrar du till fortsatt förändring av människors liv.

Källa: RFSU.