Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fler snabbspår för nyanlända företagare i Stockholm

Regeringen tilldelade 18 miljoner kronor i vårändringsbudgeten till Tillväxtverket för att genomföra åtgärder som snabbare ska ta tillvara kompetensen hos nyanlända med företagarbakgrund, ett så kallat snabbspår för företagare. Tillväxtverket har nu beviljat ett antal snabbspårsprojekt i Stockholm: Stiftelsen Svenska Jobs and Society, Insamlingsstiftelsen IFS rådgivningscentrum, Nacka kommun, Coompanion Roslagen samt Stiftelsen Stockholms NyföretagarCentrum.

Projekten ska utveckla befintliga metoder eller modeller som ska bidra till att nyanlända med företagarbakgrund enkelt ska kunna ta del av företagsberedande insatser.

– Snabbspår för nyanlända företagare är precis den typ av insatser som Sverige behöver för att främja integrationen av nyanlända. Dessutom skapar det nya jobb och ökar mångfalden i vårt näringsliv. Det bidrar till både innovation och utveckling säger närings-och innovationsminister Mikael Damberg.

– Vi ser möjligheten både till att nya företag startas och att befintliga företag får tillgång till värdefull kompetens, inte minst för att ta in svenska företag på exportmarknader, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

I Stockholm fick följande projekt finansiering:

Stiftelsen Svenska Jobs and Society/Nyföretagarcentrum Sverige kommer att utveckla en modell som bidrar till att nyanlända bättre kan ta del av informations- och rådgivarinsatser, nätverk och mentorskap för start av företag.

Insamlingsstiftelsen IFS rådgivningscentrum har en pågående verksamhet som riktar sig till målgruppen. Projektet kommer att testa och utveckla nya metoder som bättre stödjer nyanlända att etablera företag i Sverige.

Nacka kommun ska öppna en ”Entreprenörshub” – en fysisk mötesplats där de erbjuder både nyföretagarrådgivning och social kontext, gruppaktiviteter och nätverk som är specifikt utvecklade för att möta målgruppens behov och drivkrafter.

Coompanion Roslagen ska utveckla en etableringskurs för företagare genom en metodutveckling av Folkhögskolornas nuvarande etableringskurser. Det handlar om att teoretiskt och praktiskt lära ut hur man implementerar sitt företagande i svensk kontext.

Stiftelsen Stockholms Nyföretagarcentrum ska med projektet Start-Up International starta ett projekt som går ut på att informera, engagera och supporta: informera genom att bemanna Start Up-bussen, engagera genom att söka förebilder som människor kan identifiera sig med, och supporta genom att låta deltagarna få hjälp med sina affärsidéer av en affärsrådgivare eller coach.

Källa: Näringsdepartementet.