Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fler Eskilstunabor ska rusta sina hem med krislådor

Källa: Eskilstuna Kommun.
Källa: Eskilstuna Kommun.

Har du allt du behöver hemma för att klara tre dygn om det oförutsedda inträffar? Nu drar Eskilstuna kommun igång kampanjen ”72 timmar med omtanke” för att fler Eskilstunabor ska rusta sitt hem med en krislåda.

– Vi hoppas att kampanjen ska inspirera invånarna i Eskilstuna att plocka ihop en egen krislåda för att klara minst 72 timmar utan tillgång till mat, vatten och elektricitet, säger Katarina Reigo, beredskapsstrateg på Eskilstuna kommun.

Det finns många händelser som kan påverka våra samhällsfunktioner eller till och med sätta dem ur spel, till exempel naturkatastrofer och extremväder, skogsbränder, epidemier och större störningar i el- och telesystem.

Sveriges kommuner ska arbeta förebyggande och hantera krissituationer tillsammans med andra aktörer i samhället. Många av verksamheterna i kommunernas regi måste också fungera under en kris, till exempel äldreomsorg, vattenförsörjning och räddningstjänst. Men även vi som individer har ett ansvar att vara förberedda på att hantera oförutsedda situationer och ha förnödenheter hemma som kan användas under samhällsstörningar.

– Ju fler invånare som själva kan hantera en störning i minst 72 timmar, desto större möjlighet ges samhället att kunna upprätthålla samhällsviktiga funktioner och koncentrera sina insatser till utsatta som inte själva kan det, till exempel sjuka. I kampanjen lyfter vi därför fram att det är att visa omtanke mot sig själv, sin familj och sin omgivning att skapa en krislåda, säger Katarina Reigo.

Informationskampanjen ”72 timmar med omtanke” kommer inledningsvis att synas i tidningar, på bussar och på storbildstavlor i Eskilstuna kommun, mellan vecka 39 och 41. Längre fram kommer den även synas i sociala medier.

Det här bör en krislåda innehålla:

Vatten och mat:
Mat som klarar rumstemperatur och vattendunkar. Till det kommer campingkök med bränsle eller grill för utomhusbruk.

Värme och ljus:
Alternativ värmekälla om möjligt, ficklampa med extra batterier, stearinljus, värmeljus och tändstickor, varma kläder och filtar.

Informationsmöjligheter:
Radio med batteri, telefonlista på papper med viktiga nummer.

Övrigt:
Husapotek med det allra viktigaste, hygienartiklar, kontanter.

Källa: Eskilstuna kommun.