Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Arbetsförmedlingen intervjuar fler än 500 arbetsgivare i Kalmar län

De närmaste veckorna kommer över 500 arbetsgivare i Kalmar län att intervjuas av Arbetsförmedlingen. Ett syfte är att ta reda på läget och framtidsutsikterna på arbetsmarknaden inför den prognos som presenteras i december.

Den här veckan går startskottet för Arbetsförmedlingens prognosarbete. 543 arbetsgivare i Kalmar län ska intervjuas av Arbetsförmedlingen. De kommer att få svara på frågor om hur de ser på framtiden, hur många anställda de har och om de planerar att nyanställa. Totalt ska 437 privata arbetsgivare och 106 offentliga verksamheter i Kalmar län få besök.

– Intervjuerna ger oss god kunskap om arbetsmarknaden i länet. Det är också ett bra sätt att utveckla våra kontakter med arbetsgivare och skapa nya vägar in på arbetsmarknaden för våra arbetssökande, säger Valdete Hashani, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Intervjumaterialet ska bearbetas av Arbetsförmedlingens analysavdelning och sammanställs i en arbetsmarknadsprognos för åren 2017 och 2018. Det blir en övergripande prognos för hela landet. Dessutom görs prognoser om framtidsutsikterna på arbetsmarknaden för varje län.

Vad frågar arbetsförmedlarna?
Intervjuerna handlar bland annat om antal anställda nu och behovet av nyrekryteringar, arbetskraftsbrist, bristyrken, löneutveckling samt arbetsgivarnas bedömning av efterfrågan på varor och tjänster.

Arbetsförmedlingen har gjort prognoser sedan 1960-talet. De presenteras två gånger varje år, nu närmast den 7 december.

Källa: Arbetsförmedlingen .