Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Helene Hellmark Knutsson till Washington för att underteckna ett avtal om cancerforskningssamarbete och delta i ministermöte om arktisk forskning

Minister för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, kommer tisdagen den 27 september att underteckna ett avtal om bilateralt cancerforskningssamarbete mellan USA och Sverige, i Washington, USA.

I samband med avtalet kommer diskussioner att hållas med professor Greg Simon som av vicepresident Joe Biden utsetts att leda USA:s arbete med president Obamas Cancer Moonshot projekt. Efter signeringen kommer ministern även att besöka National Cancer Institute vid National Institutes of Health för att diskutera hur cancerforskningen i Sverige och USA kan främjas av det nära samarbete som nu inleds.

– Svensk och amerikansk medicinsk forskning är världsledande. Sverige är världsledande inom flera områden inom cancerforskningen och USA har därför varit angeläget att öka samarbetet med oss. För svensk cancerforskning är det en möjlighet att få ännu närmare kontakter med USA. Det nya avtalet är ytterst värdefullt för att ytterligare stärka det nära samarbetet mellan våra länder, säger Helene Hellmark Knutsson i en kommentar.

Under onsdagen kommer Helene Hellmark Knutsson att delta i Vita Husets arktiska forskningsmöte, som hålls i Vita Huset, under ledning av president Obamas vetenskaplige rådgivare professor John Holdren. Under mötet kommer forskningsministrar från 24 länder att delta tillsammans med representanter för urfolken i Arktis för att diskutera hur forskningen kring klimatförändringarnas påverkan i Arktis kan stärkas.

– Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga och är mest påtagliga i polartrakterna. Avgörande för att möta klimathotet är mer forskning. Sverige är därför berett att hörsamma uppmaningen från USAs regering om ökat fokus på samarbete om Arktisk forskning.

Ministern för högre utbildning och forskning är i Washington den 26-28 september.

Källa: Utbildningsdepartementet.