Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Race rapport från Audi Sport TT Cup Hungaroring, Simon Larsson

Simon Larsson #12 i Audi Sport TT Cup. Foto: The Race Labs.
Simon Larsson #12 i Audi Sport TT Cup. Foto: The Race Labs.

Helgens deltävling i det internationella mästerskapet i Audi Sport TT Cup avgjordes på Ungerska F1 banan Hungaroring, tillsammans med DTM.

Simon som aldrig kört på banan tidigare, hade initialt lite svårt att hitta tempo och rytmen på den mycket tekniska och svårbemästrade Hungaroring. Till kvalet så gjorde Emil Lindholm och Simon upp en taktik där de skulle slipstream varandra på de långa rakorna, och på så sätt hjälpas åt att få bättre kvaltider. Detta fungerade inte så bra i praktiken, då det fick trafik ute på banan som förstörde deras chanser till bra kvaltider. Simon fick starta P16 i race 1 och P14 i race 2.

Som gästförare hade Audi bjudit in två stjärnor från Superbike VM,Chaz Davies (GB) och Xavi Forés (E) som normalt gränslar varsin Ducati 1199 Panigale R. Dessa två herrar, skulle visa vara hyfsat snabba även på fyra hjul och förutom Lucas Di Grassi, så var dom, de snabbaste gästförarna hitintills.

I race 1 började Simon hitta farten, och han kämpade sig framåt med fina omkörningar. Han räddade sig också ur en helt för djärv och sen inbromsning, som renderade i en riktig bred sladd utanför banan där han tappar två placeringar. Simon kämpade sig dock tillbaka och mitten av racet kraschar en av Ducatis stjärnorna Chaz Davies ihop med dansken Patrick Egsgaard, de hamnar båda i armco räcket och Simon kan ta ytterligare två platser. Till slut blir han 11:a över mållinjen och fick ytterligare 8 mästerskapspoäng. Hans värsta rival om 5:e platsen i juniormästerskapet är just dansken, som då fick en DNF utan poäng.

I Race 2 har Simon verkligen hittat fart och rytm. Han gör en kanon start från 14:e rutan och tar 3 bilar redan i starten. De följande varven blir en enda lång och hård fight med Caygill, Rdest, Hofer och Egsgaard, där de slåss om platserna runt 7-8:a. Bakom jagar Yves Meyer och de två Ducati stjärnorna. Yves och Simon ligger sida vid sida över hela baksidan på Hungaroring och vid krönet blir Simon lätt uttryckt utanför banan av Yves. Han håller dock stumt (#gohardorgohome) och tar sig tillbaks på banan. Samtidigt blir Yves påkörd bakifrån och tappar tid till Simon framför. Domarna ser det hela som att Simon tjänade tid på att köra utanför banan… Han får ett drive through straff, vilket i dessa sammanhang i ett sprint race, är i det närmaste att du hamnar allra sist. Simons lycka blir att fler straff delas ut, samtidigt som fler bilar åker av. Till slut räddar han en 12:e plats och 7 poäng i sammanställningen.

Resultatet från Hungaroring blev i sammandraget bra, då hans närmaste konkurrenter körde av. Men med Simons fart och lite bättre tur med domarna, så hade det kunde varit en bra bit högre upp i listan.

Simon är nu på 11:e plats i totalen och 5:a bland juniorerna.

Närmast för Simon väntar redan nu till kommande helg TCR Germany med European Trophy på Hockenheim, tillsammans med Target Competition och i en Seat Leon TCR.

Avslutningen och finalen på Audi Sport TT Cup är också på Hockenheim 15-16:e Oktober.

Källa: Audi Sport TT Cup.