Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Åtgärdsplan för tryggare asylboenden

Migrationsverket och Polismyndigheten har kommit överens om en gemensam åtgärdsplan för att öka tryggheten i asylboenden. Överenskommelsen tydliggör ansvarsförhållanden och innebär ett ökat samarbete mellan myndigheterna.

Överenskommelsen beskriver polisens respektive Migrationsverkets ansvar när det gäller ordning och säkerhet – dels det brottsförebyggande, dels det brottsutredande arbetet. Migrationsverket ansvarar bland annat för att:

  • Inrätta särskilda trygghetsboenden för utsatta individer.
  • Tillsätta regionala säkerhetssamordnare för förbättrad samverkan mellan polisen, Migrationsverket, andra myndigheter och externa aktörer.
  • Utveckla ordningsreglerna vid asylboenden.
  • Ge all personal utbildning i hur man förebygger hot och våld.

En del åtgärder har Migrationsverket redan genomfört, medan andra är på gång.

– Vi har tillsatt regionala säkerhetssamordnare och har redan inlett arbetet med att inrätta särskilda trygghetsboenden, säger Mikael Ribbenvik, vikarierande generaldirektör på Migrationsverket.

Utöver överenskommelsen har Migrationsverket också inlett ett arbete för att på ett bättre sätt samordna sina bevakningsresurser med polisen.

– Det betyder konkret att vi i största möjliga mån försöker använda vaktbolag på de asylboenden som ligger allra längst bort från de orter där polisen är lokaliserad, säger Mikael Ribbenvik.

Enligt överenskommelsen ansvarar polisen för att:

  • Ta fram enhetliga bedömningsgrunder för tillståndsgivning för ordningsvakter vid asylboenden.
  • Ta fram enhetliga rutiner för förundersökningar kopplade till asylboenden.

Förutom det brottsförebyggande och brottsutredande arbetet tar överenskommelsen också upp frågor kring ökad samverkan mellan polisen, Migrationsverket, kommunerna och de asylsökande. Samverkan ska syfta till att arbeta fram en gemensam lägesbild och åtgärdsplan för ökad trygghet.

Bakgrunden till överenskommelsen är en dialog som inleddes i våras mellan de två myndigheterna, och en utredning som gjorts av Brottsförebyggande rådet på uppdrag av polisen. Utredningen föreslår en rad åtgärder för att förebygga och förhindra problematik kring asylboenden, varav flera har lyfts in i överenskommelsen.

– Det som är speciellt är inte brotten i sig utan omständigheterna runtomkring, som att många asylboenden ligger i glesbygd, att det ofta är många personer inblandade, behovet av tolk och att personerna kan flyttas snabbt och till och med avvisas, säger Mats Kirestam, polismästare i region Mitt som lett arbetet med att ta fram åtgärder för att förhindra problem vid asylboenden.

Migrationsverket menar att överenskommelsen tydliggör vad respektive myndighet är beredd att göra för att förbättra situationen vid landets asylboenden.

– Nu stärker vi vår samlade förmåga att säkerställa ordning och säkerhet vid asylboendena. Det är självklart att alla asylsökande som bor i våra anläggningar ska kunna känna sig trygga där, säger Mikael Ribbenvik.

Nyhet från

Polisen