Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Första valduellen mellan Hillary Clinton och Donald Trump

clinton_vs-_trump_2016_26766568435
Foto: Wikimedia

Inatt kunde vi se den första debatten mellan de två amerikanska presidentkandidaterna. Man kunde tydligt se skillnaderna de emellan, både när det gällde personlighet och politiska idéer.

Inatt har den första valduellen mellan Hillary Clinton och Donald Trump gått av stapeln. Den här valduellen sågs av rekordmånga amerikaner, cirka 100 miljoner, och det är inte så konstigt när man betänker att inget tidigare val har varit så polariserat som det här. Ingen annan kandidat har varit så kontroversiell som Donald Trump. Så spänningen var stor inför den här debatten. Skulle Donald Trump lyckas tygla sitt humör, eller skulle han förlora humöret och komma med häftiga utfall mot Clinton? Clintons problem inför debatten var det motsatta. Hon ses som för sval och ”politisk”.

Så hur klarade sig kandidaterna då? Jodå, bra. Men Trump hade svårt att hålla talartiden och trotsade ofta moderatorn från NBC och sa emot honom. Han avbröt även Clinton när det var hennes egen talartid. Clinton gav ett självsäkert intryck utan att verka dryg. Hon var den som pratade mest om sin egen politik. Ändå försökte han hävda att han har mycket bättre omdöme och temperament än Hillary. Hon bara log åt det. Trump pratade om USA:s enorma statsskuld och att den amerikanska infrastrukturen är i dåligt skick. Samtidigt vill han ge dem rika enorma skattelättnader. Man kan undra hur det skulle hjälpa landet.

Clinton å sin sida vill höja skatterna för dem rika så att de bidrar med sin del till samhällsekonomin. Istället vill hon satsa pengarna på medelklassen genom till exempel gratis utbildning. När det kommer till brottslighet och att många svarta män har skjutits av polisen så vill Clinton återupprätta respekten mellan polisen och allmänheten och få bort vapnen från gatorna genom striktare vapenlagar. Hon började med att påpeka att brottsligheten faktiskt sjunkit rejält sedan början av 90-talet. ”Man ska bli respekterad av lagen och respektera den.” Trump pratade mycket om lag och ordning och att han vill avväpna svarta, hispanics och illegala immigranter.

När det gällde säkerhet så avfärdade Trump alla misstankar om att ryssar skulle ha hackat sig in i amerikanska data-system, som Clinton hävdade att de gjort. Men Trump har tidigare inför publik bett ryssarna att hacka sig in i Hillary Clintons servrar och sno information.

På det stora hela var det en bra och givande debatt. Man kunde tydligt se skillnaderna mellan de två kandidaterna.