Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fördjupning om kriget i Syrien

morgonen-de-kom-for-att-hamta-oss-337x520
Foto: Förlag Lind & Co

”De kom för att hämta oss” är en skrämmande och lärorik bok om kriget i Syrien. Vi får se kriget från alla sidor, både soldater och civila.

Författaren och journalisten Janine  Di Giovanni har nyligen kommit ut med en reportagebok om det fruktansvärda kriget i Syrien. Janine Di Giovanni är en erfaren krigskorrespondent från Italien. Hon har varit stationerad både i Tjetjenien, Balkan, Somalia och Nigeria. Hon är nu anställd av Newsweek och rapporterar för dem om Mellanöstern.

”Morgonen de kom för att hämta oss”, som boken heter, är en skakande skildring om ett land som befinner sig i ett brutalt inbördeskrig. En bok har ju tid och utrymme att gå betydligt djupare än vad ett nyhetsreportage kan göra. Hon skildrar med både skärpa och sympati hur livet är för människorna som befinner sig där, mitt i kriget, både soldater och civila. Till exempel mamman som måste kämpa varje dag för att få tag på mat till sina barn och mannen som tagit på sig jobbet att baka bröd och fortsätter med det trots dödshot från Bashar al-Assads armé, för han kan inte annat. Bageriet måste dessutom skyddas med stängsel och soldater från rebell-armén för att inte plundras av hungriga människor.

De som kom för att hämta i titeln är den fruktade syriska säkerhetspolisen, som hämtar folk som organiserat demonstrationer mot regeringen och för demokrati. Det är riktigt otäckt att läsa om hur en liten spenslig studentska sitter hemma och väntar i skräck på att de ska komma och hämta henne och ta henne till ett av deras tortyrcenter där hon blir misshandlad och våldtagen, som många andra.

Författaren har intervjuat alla slags människor i Syrien, både civila och soldater på bägge sidor i kriget. Efter att ha läst alla nyhetsrapporteringar, och sett på TV, om hur Bashar al-Assads armésoldater beter sig mot rebellsoldaterna och, inte minst, mot de civila som fortfarande är kvar i Syrien är det är en konstig och skrämmande känsla att läsa om dem som vanliga människor med mammor och flickvänner som sörjer dem om de dör. Då undrar man verkligen hur människor kan bete sig på det sättet. De är ju faktiskt inga monster.