Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Allt för Sverige är tillbaka

 Anna Lopinto, Erik Seaholm, Sarah Steinman, Steven Swanson, Micka Cain, Patrick Glass, John Burt, Inger Romero, Erica Andersson och Jason Blohm. Foto: Bo Håkansson.
Anna Lopinto, Erik Seaholm, Sarah Steinman, Steven Swanson, Micka Cain, Patrick Glass, John Burt, Inger Romero, Erica Andersson och Jason Blohm. Foto: Bo Håkansson.

Anna Lopinto, Erik Seaholm, Sarah Steinman, Steven Swanson, Micka Cain, Patrick Glass, John Burt, Inger Romero, Erica Andersson och Jason Blohm. Foto: Bo Håkansson

Yay – det är dags att hälsa ett nytt gäng svensk-amerikaner välkomna i den numera Emmy-nominerade serien Allt för Sverige, Årets deltagare anländer genom att segla in i Göteborgs hamn, en plats där flera av deras svenska förfäder lämnade landet. Som vanligt är det Anders Lundin som är programledare och amerikanernas guide.

För sjätte året i rad står ett gäng amerikaner beredda att upptäcka det land deras släktingar en gång utvandrade ifrån. Deltagarna har olika bakgrunder, vitt skilda yrken och bor spridda över USA. De tävlar mot varandra, både i lag och individuellt och tävlingarna har anknytning till svenska seder och myter. Det blir både kulturkrockar och skratt. Efter en månads resor med aktiviteter runt om i landet belönas vinnaren slutligen med en träff med den efterlängtade, okända, svenska släkten.
Del 1 av 8.

DELTAGARNA

ANNA LOPINTO, 25, NASHVILLE, TENNESSEE
Anna LoPinto är en ”cowgirl” som växte upp i ”Little Sweden”, Minnesota som den yngsta av åtta barn. I Nashville jobbar Anna heltid med hästar som ridinstruktör och hon rider även rodeo.
Svensk släkt från Sundsvallstrakten.

ERICA ANDERSSON, 65 ÅR, BERKELEY, KALIFORNIEN
Erica Andersson är professor i psykologi och chef över Psykologiska institutionen på ett universitet utanför San Francisco. För cirka 20 år sedan stod det klart för Erica (som då hette Eric) att hon var en kvinna i en mans kropp. Hon började klä sig i kvinnokläder och har sedan dess utvecklat sin transsexuella personlighet.
Svensk släkt från trakterna av Ör, Dalsland.

PATRICK GLASS, 31 ÅR, SPOKANE, WASHINGTON
Patrick är kock och utbildad i det franska köket. Förutom matlagning – som han började med i femårsåldern – är hans stora passion fiske. Han är dessutom äventyrlig och duktig på ishockey. Hela livet har han firat midsommar och svensk jul.
Patricks svenska släkt kommer från Linköpingstrakten.

JASON BLOHM, 50 år, LOS ANGELES, KALIFORNIEN
Jason arbetar med försäkringar. Han har bott i Los Angeles i hela sitt liv och växte upp under fattiga förhållanden. Hans pappa försvann tidigt ur bilden och hans mamma bar ensam hela försörjningsbördan. Jason är tokig i allt som är svenskt och hans favoritställe är en pizzeria som gör ”svenska pizzor”.
Den svenska släkten kommer från Ystad i Skåne.

ERIK SEAHOLM, 38 ÅR, AUSTIN, TEXAS
Erik är en musikälskande speciallärare som är gift och har två barn. Erik växte upp med hippieföräldrar som självklart lyssnade mycket på Willie Nelson. I den miljön är vapen en helt normal sak och Erik var bara fem år då han sköt med ett hagelgevär för första gången. Han är enormt stolt över sitt svenska arv och har många svenska tatueringar. Han älskar också svensk fotboll, är ett fan av Malmö FF och har givetvis Zlatan som idol.
Svensk släkt från Skåne, Munkarp / Malmöhus.

INGER ROMERO, 44 ÅR, TEMECULA, KALIFORNIEN
Inger Romero är en djupt troende hemmafru från Temecula, Kalifornien. Hon flyttade från San Diego med sin man efter den ekonomiska kraschen 2008, då deras familjeekonomi drabbades hårt. Inger är lärare åt familjens barn i så kallad ”home-schooling”. Även Ingers man jobbar hemifrån så är familjen är tillsammans dygnet runt.
Svensk släkt från Göteborg.

MICKA CAIN, 34 ÅR, LAKEWOOD, OHIO
Micka, som är dietist, föddes i Colorado, men växte upp i Puerto Rico. Hennes föräldrar var missionärer och de bodde i slummen, som därför blev Mickas uppväxtmiljö. Efter Puerto Rico flyttade hon till Littleton, Colorado för att gå sina sista år i high school. Då studerade hon på Columbine high school och var med om skolmassakern 1999, där en av hennes närmaste vänner miste livet.
Den svenska släkten är från Alvesta i Småland.

SARAH STEINMAN, 30 ÅR, MINNEAPOLIS, MINNESOTA
Sarah älskar naturen. Hon jobbar som vildmarksguide och tar barn och ungdomar från trassliga bakgrunder med sig ut på camping. Hon är ägare till ett stort och mycket gammalt hus som hon har totalrenoverat helt på egen hand. Sarahs pappa är enormt intresserad av släktforskning, men när Sarah har tagit del av hans arbete så har hon insett att det bara handlar om män. Sarah vill veta historierna om kvinnorna: ”Where are all the badass women? There has got to be some”.
Svensk släkt från trakterna av Skara.

STEVEN SWANSON, 35, PALM SPRINGS, KALIFORNIEN
Steven är en djupt kristen MMA-fighter. Hans pappa, som stod för det svenska arvet, dog i cancer när Steven var fem år gammal, och hans mamma har fått slita hårt för att få det att gå runt.
–”My mother is pretty near darn perfect”, tycker Steven.
Steven har även bott hos sin morbror, en pastor i Oklahoma, i två år och han jobbade där med ungdomar.
Svensk släkt från Åmål i Dalsland.

JOHN BURT, 45 ÅR, SALT LAKE CITY, UTAH
John Burt är jurist och har egen advokatbyrå med tre anställda. Han är mormon och gift för andra gången.
John växte upp i en familj där föräldrarna fick slita för att få det att gå ihop ekonomiskt. Han bestämde sig tidigt för att han inte ville ha det så som vuxen och tycker nu att han har lyckats, att han är ett typiskt exempel på ”The American Dream”.
Svenska släkten härstammar från Uddevalla.

Allt för Sverige

SVT 1 söndag 23 oktober 2016 20:00
Allt för Sverige är tillbaka

Källa: SVT.