Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stärkt kulturliv i budgeten för 2017

Ett konstverk av Niklas Holm sätts upp på Nya Karolinska Solna. Den konstnärliga gestaltningen som pågår just nu i länet har en sådan omfattning att landstinget är en av Europas främsta konstaktörer. Foto: Stockholm läns landsting.
Ett konstverk av Niklas Holm sätts upp på Nya Karolinska Solna. Den konstnärliga gestaltningen som pågår just nu i länet har en sådan omfattning att landstinget är en av Europas främsta konstaktörer. Foto: Kulturförvaltningen Stockholms läns landsting.

Kulturens sociala dimension, delaktighet och den konstnärliga friheten. Detta är värden som betonas i kulturnämndens nya mål för 2017.

Den nya budgeten antogs vid onsdagens sammanträde i kulturnämnden. Budgeten utgår från att kulturlivet får en allt större betydelse för samhällsutvecklingen, den sociala hållbarheten och stadsplaneringen. Kulturnämndens vision är kultur som skapar gemensamma rum, bidrar till delaktighet och öppnar nya världar i en växande, kreativ och hållbar region. Huvudmålet – fri kultur som främjar upplevelser, möten, bildning och delaktighet – är nytt för året. Barn och unga är en självklar och prioriterad målgrupp.

Kulturnämndens verksamhet har också betydelse för målet om en förbättrad tillgänglighet och kvalitet i hälso- och sjukvården. Den omfattande konstnärliga gestaltningen som pågår just nu, och som gör landstinget till en av Europas främsta konstaktörer, är exempel på detta. Samma sak gäller det kompetenscentrum som håller på att skapas.

– Landstingets nya mål betonar kulturens sociala dimension och vill ge svar på frågan ”varför” kulturen är en angelägen drivkraft för samhällsutveckling, säger Eva Bergquist, förvaltningschef på kulturförvaltningen på Stockholms läns landsting.

Kulturnämndens landstingsbidrag för 2017 uppgår till drygt 458 miljoner kronor, vilket är en ökning med cirka 14 miljoner kronor jämfört med 2016.

– Det är en ökning med 3,3 procent, och det skapar goda förutsättningar för en offensiv kulturpolitik, menar Eva Bergquist.

Källa: Kulturförvaltningen Stockholms läns landsting.