Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Uppdrag till Konkurrensverket att analysera marknaden för HVB-hem

Regeringen beslutade under onsdagens regeringssammanträde att ge Konkurrensverket i uppdrag att analysera marknads- och konkurrensförhållanden på marknaden för hem för vård eller boende för barn och unga (HVB) samt för verksamheter med konsulentstöd till familjehem och jourhem.

Efterfrågan av dygnsvård för barn och unga som behöver placeras utanför det egna hemmet har ökat stort de senaste åren. Antalet ensamkommande barn som kommit till Sverige har stått för en stor del men inte hela ökningen. Detta har medfört ett ökat utbud av HVB, familjehem och jourhem. Under andra halvåret 2015 ökade antalet HVB för ensamkommande barn med cirka 65 procent. Många privata aktörer har sett möjligheter att ta del av de expanderande marknaderna.

För att främja väl fungerande marknader med effektiv konkurrens finns ett stort behov av att förbättra kunskapen om marknads- och konkurrensförhållandena på området.

I regeringens uppdrag till Konkurrensverket ingår att redovisa hur marknaderna har utvecklats under de senaste åren och att analysera eventuella brister av marknads- och konkurrensförhållanden samt redovisa möjliga förbättringar. Uppdraget omfattar såväl offentligt som enskilt drivna verksamheter.

–          Det är angeläget att säkerställa en fungerande marknad för de aktörer som bedriver HVB och konsulentverksamheter och för de offentliga köparna av tjänsterna. Skattemedel ska användas ansvarsfullt och gå till den verksamhet som de är avsedda för. Effektiv konkurrens mellan aktörerna på marknaden är ett viktigt medel för att säkerställa detta, säger barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Konkurrensverket får använda 800 000 kronor för uppdragets genomförande under 2016. Uppdraget ska slutredovisas till Socialdepartementet senast den 15 juni 2017.

Källa: Socialdepartementet