Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stordalen utvecklar Köpenhamns klassiska postbyggnad till hotell

Centralposthuset i Köpenhamn omvandlas till hotell. Foto: Nordic Choice Hotels.
Centralposthuset i Köpenhamn omvandlas till hotell. Foto: Nordic Choice Hotels.

Det över 100 år gamla Centralposthuset i Köpenhamn ska utvecklas till ett förstklassigt hotell. Den 25 000 kvadratmeter stora byggnaden blir en samlande mittpunkt i det nya kvarteret som utvecklas i området. Hotellet öppnar 2020.

Arkitekten Heinrich Wencks imponerande nybarock Centralpostbyggnad från 1912 har huserat den danska posten i över hundra år. Då Post Nord för en tid sedan flyttade sin verksamhet såg Petter A Stordalen möjligheten att ge byggnaden en ny funktion.

– Då jag hörde att postbyggnaden var till salu tänkte jag att detta var ett perfekt ställe för ett hotell. Post handlar ju om kommunikation mellan människor. Därför älskar jag tanken att Centralpostbyggnaden nu återuppstår likt Fågeln Fenix som ett hotell, säger Petter A Stordalen ägare och styrelseordförande Nordic Choice Hotels som kommer att driva hotellsatsningen.

Centralt läge
Hotellet kommer ligga i hjärtat av Köpenhamn – alldeles vid sidan av Centralstationen och Tivoli. Hela området omkring Centralpostbyggnaden ska förvandlas till ett helt nytt stadskvarer med business, shopping, restauranger och bostäder för både köpenhamnare och besökare. Centralpostbyggnaden är områdets första synliga tecken på den förvandling som väntar.

– Det som sker i området är något av det mest spännande som sker i Köpenhamn just nu. Målet är att skapa ett av Köpenhamns bästa hotell mitt i centrum för kultur, transport, mat, business och shopping. Hotellet kan helt enkelt inte bli mer centralt. Vi har ambitionen att sätta vår prägel på stadsbilden och den stadsutveckling som pågår i området, säger Stordalen.

Fristående hotell
Centralpostbyggnaden i Köpenhamn blir ett fristående hotell precis som Skt. Petri i det inre Köpenhamn, The Thief i Oslo samt At Six och Hobo i Stockholm. Det enda dessa hotell har gemensamt är att de ska vara destinationer i sig själva och utmärka sig med en unik historia som ska reflekteras i inredning, design och konst. Hotellet får ca 400 rum fördelade på tre våningar. Hotellet får också en avdelning för konferens och wellness samt fem olika restaurang- och barkoncept.

– Varje hotell som vi utvecklar är skapta för en kräsen målgrupp, med historien, byggnaden och områdets kvalitéer som utgångspunkt. Nu startar den spännande processen med konceptutveckling. Det enda vi vet är att vi vill skapa ett modernt, förstklassigt hotell med det yttersta inom design, konst, interiör, gastronomi och service, säger Torgeir Silseth, koncernchef Nordic Choice Hotels.

Fakta om hotellet

Öppnar 2020
C:a 400 rum
1.200 m2 stor sal med konferensavdelning och wellnessavdelning
Fem olika restaurang- och barkoncept, bland annat en vin- och cocktailbar och ett brasserie.

Källa: Nordic Choice Hotels.