Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så satsar polisen mot människohandeln

Antalet anmälningar om människohandel för tiggeri och sexuella ändamål fortsätter att öka, visar en ny lägesrapport. Nu stärker polisen sin förmåga att bekämpa brotten.

Rapporten Människohandel för sexuella och andra ändamål bygger främst på förundersökningar och domar under 2015. Enligt rapporten anmäldes 55 fall av människohandel för tiggeri under 2015 jämfört med 23 fall 2014.

– Det är en fördubbling av antalet anmälda brott om människoandel för tiggeri. I de flesta fall rör det sig om män, men också enstaka kvinnor, från Bulgarien och Rumänien som själva anmäler till polisen att de lurats till Sverige under falska förespeglingar om arbete men där man tvingats att tigga istället, säger Kajsa Wahlberg på nationella operativa avdelningen, Noa, som tagit fram rapporten.

Riskerar utnyttjas av människohandlare

Enligt rapporten ökade även antalet anmälningar av människohandel för sexuella ändamål under 2015. Sammanlagt gjordes 58 anmälningar jämfört med 31 året innan.

– Ökningen av anmälningar hänger troligtvis samman med att Migrationsverket utbildat fler handläggare i att identifiera potentiella offer för människohandel. Dessutom finns det en uttalad risk för att de utsatta människor som flyr till Sverige utnyttjas för olika former av människohandel under sin resa från hemlandet, genom Europa till eller inom Sverige, säger Kajsa Wahlberg.

– Även de personer som stannar kvar efter avslag på sin asylansökan eller inte registrerar sig hos myndigheterna, kan få erbjudande om prostitution eller att begå brott för att försörja sig.

Särskilt utsedda grupper

För att förstärka sin förmåga att bekämpa människohandeln har rikspolischefen fattat ett inriktningsbeslut som innebär att det ska finnas särskilda grupper i regionerna Stockholm, Väst och Syd för att bekämpa människohandeln. Hittills har grupper inrättats region Stockholm och Väst. Polisen i övriga delar av landet ska få stöd av Noa för att kunna göra samma arbete. Tillsammans med Länsstyreslen i Stockholms län har polisen dessutom tagit fram en manual för identifiering av och stöd till offer för människohandel.

– Det pågår också en granskning av förundersökningar om människohandel som lades ner under 2015 för att få svar på om alla nödvändiga åtgärder vidtagits för att utreda brotten. Dessutom pågår ett arbete med att förbättra och stärka utbytet av information mellan de regionala underrättelseenheterna och den nationella underrättelseenheten.

I underrättelsearbetet ingår också att följa upp prostitutionens utveckling och utbredning på internet för att ingripa där prostitutionsverksamheten är organiserad.

Källa: Polisen