Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svensk kvalificerad till en av världens hårdaste tävlingar i wingsuit flygning

Tävling Wingsuit. Foto: VPskydd.
Tävling Wingsuit. Foto: VPskydd.

Petter Mazzetta är som enda svensk kvalificerad till en av världens hårdaste tävlingar i wingsuit flygning – Red Bull Aces Wingsuit Race, i Eloy Arizona, USA.

Den 17-20 november går en av världens mest utmanande tävlingar – Red Bull Aces Wingsuit Race, av stapeln i Eloy Arizona, USA. I år är en av de få utvalda att delta i extremsport-tävlingen svensken Petter Mazzetta, Sveriges just nu största extremsportutövare. Tävlingen beskrivs bäst som en blandning mellan wingsuit-flygning och skicross där de bästa flygarna i världen deltar. I fritt fall ska de tävlande styra sig själva med hjälp av vingdräkter, wingsuits, genom en bana med slalomportar som hålls uppe av helikoptrar.

39-åriga Petter Mazzetta är uppväxt i Falkenberg men bor idag stora delar av året i Arizona USA. Petter är i särklass den mest mångsidiga extremsport utövaren i modern tid. Hans färdigheter ligger främst inom fallskärmshoppning och B.A.S.E hoppning. Med över 7000 hopp och över 5000 timmar i vindtunnel, betraktas han som en av världens mest framstående flygare och fallskärmshoppare.

-Som professionell extremsportare kan jag säga att det finns ingen tävling som ställer så höga krav på oss tävlande som Red Bull Aces. Allt är ju relativt men de har lyckats kombinera en rätt farlig sport med en annan farlig sport, insatserna är höga men jag går för vinst, säger Peter Mazzetta

Petter har tävlat inom disciplinen friflygning under många år och tagit fyra SM-guld. Med sitt friflygarlag har Petter också placerat sig 7:a under VM i Dubai 2012 och prestationen gör att de är bästa svenska lag genom tiderna i disciplinen. Petter har även medverkat i ett världsrekord samt två Europarekord i Vertical Formation Skydiving.

Om Red Bull Aces Wingsuit Race

Petter Mazzetta är som enda svensk en av 32 uttagna att delta i tävlingen som är en av världens största wingsuit tävlingar. Det som wingsuit BASE hoppare vanligtvis gör i bergen tas här till en arena i luften. Under tävlingen går fyra hoppare samtidigt ur en helikopter från 2500 meter. Banan de tävlande ska ta sig igenom är byggd av fem helikoptrar som står still i luften och bildar ett slalommönster, med 30 meter långa vimplar hängandes under var och en. GPS mottagare är fästa på vimplarna samt på tävlingsdeltagarnas hjälmar vilket gör att domarna kan läsa av om man träffar porten eller inte. Här gäller det att läsa banans kortaste väg samtidigt som man måste hålla koll på övriga tävlande för att undvika kollision. En kollision i fritt fall i de här hastigheterna kan ha förödande konsekvenser. Den som först går genom de sista portarna vinner. Alla hoppare har en rökpatron fäst på foten med en viss färg på röken, detta gör att det blir väldigt publikvänligt och man kan följa alla tävlanden från marken.

Källa: VPSkydd.