Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Man gripen för krigsbrott i Rwanda

Tidigt i morse, den 25 oktober, grep polisen en 48-årig man i Örebro misstänkt för delaktighet i folkmordet i Rwanda 1994. Utredningsarbetet ansvarar Krigsbrottskommissionen för, som i år förstärker sin förmåga att utreda brott.

Den 48-årige mannen är hemmahörande i Örebro, och är misstänkt för folkmord och grovt folkrättsbrott. Han kom till Sverige 1998 och blev svensk medborgare 2006.

I Sverige ansvarar Krigsbrottskommissionen för alla utredningar gällande folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Krigskommissionen får fem nya utredare i år, men polisen förstärker även inom spaning, underrättelse, analys och administration. Kommissionen har också ett omfattande internationellt samarbete.

 Det här är mycket allvarlig brottslighet och en viktig fråga för polisen, vårt yttersta mål är att Sverige inte ska bli någon fristad för krigsförbrytare, säger Patricia Rakic Arle, kriminalinspektör på polisens nationella operativa avdelning.

Att utreda folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser är komplicerat. Brotten har ofta begåtts för många år sedan i andra länder än Sverige, och bevisläget är ofta svårt eftersom det sällan finns någon skriftlig eller teknisk bevisning, utan endast muntliga berättelser.

Folkmordet i Rwanda skedde för över 20 år sedan, närmare en miljon människor mördades och över två miljoner flydde.

Källa: Polisen