Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny räddningsinsats av polisen i Medelhavet

Klockan är tio över sju på morgonen. Polisens helikopter observerar en gummibåt strax utanför grekiskt vatten. De meddelar positionen till kustbevakningens båt som är ute och patrullerar norra sundet mellan Lesbos och Turkiet. De åker mot platsen.

– Polisen upptäcker gummibåten och leder Kustbevakningens patrullbåt till positionen. Vi övervakar händelsen utifall någon skulle hamna i vattnet, säger Rickard Henningsson, insatsledare för polishelikoptern.

Den grå gummibåten är av dålig kvalité och tar in vatten på grund av överlastning. Den guidas närmare land och till lugnare vatten innan migranterna tas ombord på kustbevakningens båt. De förs i hamn på Lesbos.

– Det är inte alltid lätt att se en grå gummibåt som ligger precis i nivå med ytan. Men med en exakt position och polisens ögon från luften, når vi fram direkt, säger Niclas Fröhberg, teamleader för Kustbevakningens personal på Lesbos.

Tillsammans genomför svensk polis och kustbevakning en sjöräddningsinsats på onsdagsmorgonen den 26 oktober där 28 män, 11 kvinnor och 12 barn räddas.

Att Kustbevakningen och polisen samarbetar är inte ovanligt, det gör myndigheterna regelbundet i vardagen i Sverige. Men att samarbeta utomlands, och dessutom under längre tid, är nytt.

– Besättningarna för med sig många kunskaper och erfarenheter, som är till stor nytta hemma. Vi är där för att bidra till skyddet av EU:s yttre gräns. Det är ett ansvar som alla medlemsländer har, säger Stefan Hector, chef för operativa enheten på Nationella operativa avdelningen.

Uppdraget som Svenska polisflyget deltar i pågår november ut. Det är en del i Frontex Operation Poseidon Sea där de arbetar under ledning av de grekiska myndigheterna.

Källa: Polisen