Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Så får polisen stoppa bilar

Spikmatta, förföljande eller prejning. Polisen har uppdaterat reglerna för vilka hjälpmedel som får användas för att stoppa fordon, och när de får användas.

De tekniska hjälpmedel polisen kan använda för att stoppa bilar är spikmatta, fordonsnät eller fasta hinder. Dessutom finns metoder som att följa efter ett flyende fordon, att stänga in det under färd med hjälp av polisbilar eller att preja det.

Då ska förföljandet avbrytas

När en insats med förföljande börjar eller stängning eller prejning planeras ska det rapporteras till vakthavande befäl. Kan insatsen inte rapporteras inom vad som kan räknas som tillfällig fördröjning ska den avbrytas. Samma sak gäller om olycksrisken bedöms bli för stor, till exempel på grund av väglaget eller omgivande trafik. Även då ska förföljandet avbrytas.

Varning för spikmatta

Om en spikmatta ska användas för att stoppa ett fordon ska det göras på en plats som gör riskerna för mötande och omgivande trafik så små som möjligt. Föraren som ska stoppas med hjälp av spikmatta ska i normalfallet ges möjlighet att själv stoppa fordonet och det ska då finnas tydliga varningar både före hindret i färdriktningen och i motsatt färdriktning.

Föraren ska ges möjlighet att stoppa fordonet själv

Fasta hinder får bara användas om det är synnerligen angeläget att stoppa fordonet och andra metoder inte kan användas. Precis som med spikmattan ska föraren som ska stoppas ges möjlighet att stoppa fordonet själv. Det ska också vara möjligt att upptäcka hindret i tillräckligt god tid för att hinna stanna och det ska finnas varningar med skyltar och polisbilar med påslagna blåljus. Fasta hinder innebär livsfara för den som ska stoppas. Skäl som ändå kan motivera att fasta hinder används är om det utgör en konkret fara för andra människors liv eller hälsa om fordonet inte stoppas och föraren grips.

Detta gäller för tvåhjuliga fordon

För tvåhjuliga fordon och motorfordon som saknar skyddande kaross gäller att de bara får förföljas om det finns väldigt starka, synnerliga, skäl. Som synnerliga skäl räknas om den som förföljs har begått eller är på väg att begå ett grovt brott. Det är också synnerliga skäl om personen eller personerna på annat sätt visat sig vara särskilt farliga för andra människors liv och hälsa. Spikmatta får inte användas mot de här typerna av fordon.

Nyhet från

Polisen